Milyen előnyei vannak az egészségre a fitballnak?

A fitballt fitneszlabdának vagy edzőlabdának is nevezik. Ezt a labdát 1963-ban egy Aquiliono Cosani nevű cégtulajdonos – műanyagok gyártásával foglalkozó cége volt – fejlesztette ki. Kezdetben ugyan nem örvendett nagy népszerűségnek, aztán eltelt 10 év és egyre több európai országban kezdték el használni ezt a sporteszközt a fizioterápiában. A későbbiekben az egész világon, így Amerikában is egyre nagyobb teret hódított ez a fitneszeszköz.

Napjainkban a mindennapokban, fitneszedzések során és a rehabilitációban is alkalmazzák ezt az eszközt. A labda lényege, hogy arra kényszeríti a testet, hogy egyensúlyozzon a labda instabilitásával szemben, ami nagyobb izomaktivációhoz vezethet. Ez a módszer a hát és a gerinc egészségét tudja javítani, illetve elősegíti a jó testtartást és az izomegyensúlyt.

A fitneszlabdának nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve, most ezek közül mutatunk be néhányat. Az edzőlabda segít megerősíteni a gerincszerkezetet támogató izmokat, ezáltal javítja a testtartást, és növeli a hát alsó részének erejét. Mivel arra kényszeríti a testet, hogy egyenesen egyensúlyozzon a labdán, így javítja a gerincoszlop erejét, ösztönzi a jó testtartás kialakítását, fokozza a véráramlást, ami csökkenti a fájdalomérzetet.

A fitneszlabda aktiválja az izmokat, és segít a súlypontunkhoz kapcsolódni. A törzsizmokat arra kényszeríti, hogy a test maradjon egyensúlyban, mindezt úgy, hogy közben észrevétlenül is egyenesbe hozza a gerincoszlopot. A labdán való ülés sok kisebb-nagyobb izomcsoportot megmozgat, és fokozza a mozgástartományt.

A fitneszlabda gömb alakú felülete segít az izmok nyújtásában is. Edzés előtt, bemelegítés előtt is bátran használhatjuk ezt a fitneszeszközt, mivel csökkenti a sérülések kockázatát, és javítja az izmok és az ízületek funkcionalitását.

Az edzőlabda használatához nagy szükség van a hát és a has izmainak használatára, ez pedig nagyon jó hatással van az egyensúlyra, azaz segít az egyensúly megerősítésében.

A fitballt székként is használhatjuk, így automatikusan arra kényszerít bennünket, hogy egyenesen üljünk, folyamatosan korrigálva a rossz testtartást. Ez minimalizálja azokat a sérüléseket és egészségkárosodásokat, amelyeket hosszútávon a helytelen testtartásban való ülés okoz.

A fitballon történő ülés lehetővé teszi a hátizmok nyújtását és erősítését, segítve a hátfájdalom enyhítését.

Ez az eszköz többféle edzéstípusba is beilleszthető, legyen szó alapvető edzőtermi edzésről, olyan gyakorlatokhoz, mint felülések, pilates, vagy ellenállási gyakorlatok, ahol az edzőlabdán ülve vagy annak támaszkodva fokozhatjuk az ellenállást.

A fitballon történő ülés elősegíti az izom-összehúzódásokat, így oxigénnel látja el a vérsejteket. A labdán való üldögélés nemcsak a hátfájást enyhíti, hanem javítja a törzs és a törzsizmok erejét, rugalmasságát, ezen kívül fokozza a stabilitást, a mozgást, és javítja a testtartást.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed