A Hashimoto-pajzsmirigygyulladás egy autoimmun betegség, amely kialakulásában sok minden szerepet játszhat, például az egyes ételekkel szembeni intolerancia, az agyalapi mirigy nem megfelelő működése és a genetikai tényezők.
A betegségnek nagyon sok és változatos tünete létezik, többek között ilyen a körmök töredezettsége, a száraz bőr, a székrekedés, a hideg lábak és kezek, a súlygyarapodás, az energiahiány, a fakó és fénytelen haj, a hidegre való érzékenység, az izomfájdalmak, a menstruáció elmaradása, az ízületi fájdalom, az állandó fáradtság.
A Hashimoto-pajzsmirigygyulladás során nagyon lényeges gyulladáscsökkentő étrendet tartani, amely táplálékok aktívan hozzájárulnak a pajzsmirigyben kialakuló gyulladás csökkentéséhez.
Gyümölcsöket és zöldségeket mindenképpen javasolt fogyasztani, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb gyulladásgátló tápanyagot. Természetesen vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek tiltólistán szerepelnek, ilyenek például a keresztesvirágú zöldségek. A gyümölcsök nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek csökkentik a szervezetben a szabad gyökök számát, ily módon csillapítják a szervezetben a gyulladást is. A gyümölcsök nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem segítenek helyreállítani a pajzsmirigy egészséges működését. A legjobb gyümölcsök Hashimoto-betegség esetén: alma, lime, dinnye, datolya, gránátalma, papaja, banán és narancs.
Nemcsak a gyümölcsök, hanem a zöldségek is rendkívül egészségesek lehetnek krónikus pajzsmirigygyulladás esetén. A legtöbb zöldség tartalmaz valamilyen pigmentet, amely nagyon hasznos lehet a gyulladás minimalizálásában. Ezt segítheti a paprika, a burgonya, a paradicsom, a tök, a sárgarépa, a gomba és a hagyma.
A magas fehérjetartalmú táplálékok is rendkívül hasznosak lehetnek, mivel javítják a sejtek regenerációs képességét.
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek nemcsak kalciumot, hanem fehérjét is tartalmaznak, amelyek a test megfelelő működését biztosítják. Emellett probiotikumokban is bővelkednek, amelyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához, illetve a jobb emésztés fenntartásához.
A fűszerek és gyógynövények is nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, tele vannak antioxidánsokkal, polifenolokkal. Ezek a tápanyagok nemcsak a gyulladást csökkentik a szervezetben, hanem védik a testet és annak funkcióit.
A Hashimoto-kórban szenvedők számára a tápanyagsűrű étrend segíthet csökkenteni a tünetek súlyosságát, és javíthatja az általános egészségi állapotot. A következő táplálékok csökkenthetik a tüneteket, de azok el is múlhatnak.
Az egyik ilyen táplálékcsoport a gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, citrusfélék, ananász, banán.
Nem keményítőtartalmú zöldségek: cukkini, articsóka, paradicsom, spárga, sárgarépa, paprika, brokkoli, gomba. Keményítőtartalmú zöldségek: édesburgonya, burgonya, borsó.
Egészséges zsírok: avokádó, avokádóolaj, kókuszolaj, olívaolaj. Állati fehérje: lazac, tojás, halak, pulyka. Gluténmentes gabonák: barna rizs, zabpehely, quinoa.
Magvak, diófélék: makadámdió, kesudió, mandula, tökmag, dió, napraforgómag. Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó.
Fűszerek és gyógynövények: curry, kurkuma, bazsalikom, rozmaring, sáfrány, fekete bors.