Nagyobb mennyiségben is veszélytelen ez a cukorhelyettesítő

Azok után, hogy az utóbbi időben számos riasztó adat került napvilágra az eritrittel, a szukralózzal és más cukorhelyettesítőkkel kapcsolatban, jó hír lehet az alternatív édesítőszerek fogyasztóinak, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság majdnem duplájára – 5-ről 9 mg/testtömeg-kilogramm/napra – emelte a szacharin megengedhető napi beviteli értékét (ADI), írta Facebook-oldalán az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer a Facebook-oldalán.

Emlékeztettek, az ADI az a mennyiség, amennyi egy anyagból egy életen át naponta fogyasztható anélkül, hogy az egészségi kockázatot jelentene.

A szacharinra az ADI-t még 1995-ben határozták meg az alapján, hogy patkánykísérletekben hólyagdaganatokat okozott. Azóta kiderült, hogy ez a hatás csak hím patkányoknál érvényesül, embereknél szerencsére nem.

A szakértők összességében arra jutottak, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, az anyag nem okoz DNS-károsodást és fogyasztása mai ismereteink szerint nem hozható összefüggésbe a rák kockázatával

– jelezték a posztban.

Egy másik mesterséges édesítő viszont akár halálos is lehet a kutyákra nézve.

Kapcsolódó
11 élelmiszer, aminek soha nem kell nézni a szavatossági idejét
Tényleg kár lenne kidobni azt, amit még használhatnánk.

The post Nagyobb mennyiségben is veszélytelen ez a cukorhelyettesítő first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed