Azok után, hogy az utóbbi időben számos riasztó adat került napvilágra az eritrittel, a szukralózzal és más cukorhelyettesítőkkel kapcsolatban, jó hír lehet az alternatív édesítőszerek fogyasztóinak, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság majdnem duplájára – 5-ről 9 mg/testtömeg-kilogramm/napra – emelte a szacharin megengedhető napi beviteli értékét (ADI), írta Facebook-oldalán az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer a Facebook-oldalán.
Emlékeztettek, az ADI az a mennyiség, amennyi egy anyagból egy életen át naponta fogyasztható anélkül, hogy az egészségi kockázatot jelentene.
A szacharinra az ADI-t még 1995-ben határozták meg az alapján, hogy patkánykísérletekben hólyagdaganatokat okozott. Azóta kiderült, hogy ez a hatás csak hím patkányoknál érvényesül, embereknél szerencsére nem.
A szakértők összességében arra jutottak, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, az anyag nem okoz DNS-károsodást és fogyasztása mai ismereteink szerint nem hozható összefüggésbe a rák kockázatával
– jelezték a posztban.
Egy másik mesterséges édesítő viszont akár halálos is lehet a kutyákra nézve.
The post Nagyobb mennyiségben is veszélytelen ez a cukorhelyettesítő first appeared on Sokszínű vidék.