Őrület, hogyan gazdagodik Mészáros Lőrinc testvére

Bátyjához hasonlóan Mészáros János is az üzleti élet szerteágazó területein bizonyít az állami földpályázatoktól a trafikkoncessziókon át egészen a közbeszerzési sikerekig, amelyekből csak tavaly milliárdos tételben érkeztek megbízások. 

Mi történik? Nem csak Mészáros Lőrincnek és feleségének sikerült jól a tavalyi év, a család egy másik tagja is nagyot szakított: Mészáros János. Az ismertebb felcsúti milliárdos öccse – aki üzleti tevékenysége mellett 2006 óta önkormányzati képviselő Felcsúton – a tavalyi év eredményei után 1 436 273 430 forint osztalékról döntött önmaga számára. Az osztalék kifizetése a vállalkozás likviditásától függ – azaz a döntés megvan a pénz kivételéről, csak a időzítés kérdéses – írja az Rtl.hu.

Miből? Annak idején még a Magyar Narancs írta meg, hogy Mészáros János öt, a felesége egy elnyert trafikkoncesszióval dicsekedhetett. Az állami földpályázatokon a kisebb Mészáros 94, illetve 139 hektár erejéig szerzett területeket. Tavaly több mint hat hektár földet vásárolt Óbarok területén, illetve felesége, Mészáros Krisztina hat helyrajzi számon összesen mintegy tizenkét hektár földterület birtokosa lett, szintén az elmúlt évben.

Közpénzekkel is gazdálkodhat? Mészáros Lőrinc öccse számos közpénzes megbízással is büszkélkedhetett az utóbbi években. Egyebek mellett cége, a Pegazus Trade Kft. munkaruhákat, adaptereket, akkumulátort és útépítő gépeket szállított a Magyar Közútnak Zrt. Ez a cég 2023-ban 2,1 milliárdos forgalmat és 700 millió forintnál több eredményt mutatott fel, így Mészáros János 300 millió forint osztaléknak örülhetett. A leggazdagabb magyar testvérének érdekeltsége a Herceghalom Interat Zrt. is, amelytől szintén több százmilliós értékben vásárolt a közútkezelő. Az előbbi cég tavaly 5,4 milliárdos adózott eredmény mellett 400 millió forint osztalékot biztosított Mészáros János számára.

Az RTL szerint a felsorolás ezzel nem ér véget, hiszen az ifjabb Mészáros 2016-óta a hídépítéssel foglalkozó Híd-Tám Kft. tulajdonosa is, amely az elmúlt évben 3,4 milliárdos pénzforgalom mellett 500 millió forint osztalékot fizetett a vállalkozónak. A Budapest-Belgrád-vasútvonal 750 milliárd forint összértékű beruházásából szintén jutott Mészáros Jánosnak, hiszen Mészáros Lőrinc és a kínai partnerek mellett alvállalkozóként a Híd-Tám is részt vesz az építkezésben, így ez a megbízás ugyancsak része annak a körülbelül 7,6 milliárd forint értékű közbeszerzésnek, amelyben 2023-ban érdekelt volt.

The post Őrület, hogyan gazdagodik Mészáros Lőrinc testvére appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed