A migrén mérsékelt, súlyos vagy lüktető fejfájásként jelentkezik. Sokféle tünetet érezhetünk, amennyiben migrénünk van, ilyen például a fejfájás, a hányinger, a fokozott fény- és hangérzékenység.
A migrén egy olyan betegség, amely lüktető fájdalmat okoz, mégpedig általában csak a fej egyik oldalán. Több tanulmány is beszámolt arról, hogy a migrénnek nincs kihatása sem a gondolkodásra, sem pedig az agyműködésre. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy ezek az elváltozások nem befolyásolják az agy egészségét.
A migrént és annak tüneteit sokféle módon lehet enyhíteni, például a nyugodt környezet megteremtésével. A fény és a hang súlyosbíthatja a migrénes fájdalmat, így ilyen epizódok esetén vonuljunk el egy sötét szobába és pihenjünk. A hőterápia is sokat enyhíthet a panaszokon. Kisebb mennyiségben a koffein enyhítheti a migrénes fájdalmat, de csakis a korai szakaszban.
A migrén okait folyamatosan vizsgálják. A legújabb kutatások szerint ezt a betegséget vitaminhiány is okozhatja. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiket vitaminhiányra teszteltek. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azoknak a személyeknek, akik gyakran szenvedtek migrénben, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel volt D-vitamin-, B2-vitamin-, folát- és koenzim-Q-hiányuk is.
Minden vitamin kulcsszerepet játszik a sejtek energiatermelésében; ha nem kapunk elegendő tápanyagot, akkor a szervezet mintegy migrénnel válaszol ezekre a tápanyag-hiányosságokra. Azonban még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hogy a vitaminpótlás valóban hatékony azoknál a betegeknél, akik migrénben szenvednek.
Egy korábban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a migrén is oka lehet a tápanyaghiány kialakulásának. Mivel sokféle vitamin- és ásványianyag-hiány is kiválthatja a migrént, így érdemes előnyben részesíteni az egészséges táplálkozást és a multivitamin-kiegészítők fogyasztását.
Fogyasszunk D-vitamint, amely segít a kalcium felszívódásában. D-vitaminban gazdagok a halak, a gombák és a tejtermékek.
A B12-vitamin is hasznos lehet a migrén elkerülésében. Gazdag forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a spenót, a csicseriborsó, a bab, a lencse. Szintén sok koenzim-Q10-et tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a diófélék és a halak.
Más vitaminok is fontosak lehetnek, hiszen ezek biztosítják a jó egészséget. A B12-vitamin alapvető szerepet játszik az egészségünk megőrzésében azáltal, hogy hemoglobint termel, amely a vörösvértestek része, és amely segít a szervezet sejtjeinek életet adó oxigénhez jutni. A B12-vitamin hiánya enyhe kognitív károsodást okozhat, ezért ha valamilyen változást tapasztal a viselkedésben, a gondolkodásban, a memóriában, akkor keresse fel az orvosát.
Az egészségre gyakorolt számos negatív hatása mellett a dohányzás korlátozza a szervezet C-vitamin-felszívódási képességét. Mindenképpen érdemes leszokni a dohányzásról, illetve sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen ezek a táplálékok bővelkednek C-vitaminban.
Amennyiben nem fogyasztunk elegendő A-vitaminban gazdag táplálékot, úgy az éjszakai látás és alapvetően a látás élessége is romolhat. Az A-vitamin hiánya miatt a szaruhártya kiszárad, és ez homályos látást, de akár látásvesztést is okozhat.