Paper Mario: The Thousand-Year Door teszt

Papírforma lenne, hogy a legújabb Nintendo megjelenés, a Paper Mario: The Thousand-Year Door is csak tovább öregbíti a japánok hírnevét?

Mario-t a legtöbben talán a platformer gyökerei miatt ismerik, ahogy kockáról kockára ugrik és zöld csövekben tűnik el, hogy megmentse Peach hercegnőt a gonosz Bowser karmai közül. Noha mára már a mozikat is sikeresen megjárt hősünk számtalan spin-offban is kapott fő vagy mellékszerepet, tolhattunk gokart versenyeket, bunyózhattunk és számtalan egyéb kalandban vehettünk részt a kis, bajszos vízvezetékszerelő bőrébe bújva, de az én szívemhez mindig közel álltak a JRPG köntösbe bújtatott kalandjai. Sajnos a 2004-ben, a Nintendo egy korábbi masinájára a Gamecube-ra megjelent Paper Mario: The Thousand-Year Door elkerült, így a remake kapcsán tudtam, hogy nem hagyhatom kicsúszni a kezeim közül a lehetőséget.

Mario ezúttal is egy varázslatos utazásra indul, hogy felfedezze a legendás Ezeréves Ajtó mögötti titkokat. A Paper Mario: The Thousand-Year Doorban is elrabolják Peach-et, de ezúttal nem Bowser a ludas és a két főszereplő amúgyis az ezeréves ajtó titkát akarta éppen feltárni. Nosza hát neki is ugrunk a dupla kalandnak. Noha a történet az eredeti maradt, egy csomó újítással dobják fel azoknak is az utat, akik már rongyosra járták azt 20 évvel ezelőtt. Számos új és visszatérő karakterrel találkozhatunk, akik mind hozzájárulnak az igencsak szórakoztató történethez. A különféle küldetések és rejtvények nem csak Mario képességeit, hanem a mi problémamegoldó készségeinket is próbára teszik. A humor és a meglepetések garantáltan minden játékos arcára mosolyt csalnak legyen az friss vagy visszatérő. A történet fordulatai és a karakterek mélysége hosszú órákra (alaphangon 30, de mire mindent összegyűjtünk simán a duplája) lekötnek majd bárkit aki leül a papírmasé bolondozásra.

A Paper Mario: Thousand-Year Door játékmenete lenyűgözően változatos és interaktív. A harcrendszer újításai frissítik az eredeti élményt, miközben megőrzik annak klasszikus elemeit. A történet során a körökre osztott harcok mellett számos minijáték és fejtörő is helyet kap. Ebben és a harcrendszerben is helyett kapott a megfelelő ritmusban fokozható támadások és védekezések rendszere, ami egy ötletes és kreatív megoldás, de a hozzám hasonló botlábú és ritmusérzék hiányában szenvedők nem biztos, hogy fogják kedvelni. A karakterfejlődés és a felszerelések testreszabása lehetővé teszi, hogy mindenki a saját stílusában játszhasson. Az igencsak szerteágazó, színes és szeretnivaló világ tele van titkokkal és rejtett utalásokkal, amelyek mind felfedezésre várnak.

A Paper Mario: The Thousand-Year Door grafikai és hangzásbeli megvalósítása már-már kifogástalan. A papír alapú dizájn és a színes környezetek a Switch képernyőjén szinte életre kelnek. A szoftver zökkenőmentes teljesítménye pedig biztosítja, hogy teljes mértékben elmerülhessenek a kínált kalandban. Az anyag kiválóan, hibamentesen futott mind dokkolt, mind handheld üzemmódban. A finomított vezérlés és a gyors válaszidők kiválóan hozzájárulnak a kényelmes és rendkívül élvezetes. A hangok terén is csak jókat tudok mondani, sehol egy hiba, vagy rosszkor megszólaló dallam, az Intelligent Systems és a Nintendo csapata hozta a papírformát.

A Paper Mario: The Thousand-Year Door Switch kiadása egy kiváló újragondolása az eredeti játéknak. Minden elemében hű marad az eredetihez, miközben kihasználja a modern konzol adta lehetőségeket és a Switch léptékben ki is sajtol mindent a hardverből. A lenyűgöző történet, a gazdag élmény és a magas színvonalú technikai megvalósítás mind hozzájárulnak egy emlékezetes kalandhoz. Természetesen minden korosztály számára ajánlott, bár a JRPG stílus talán nem lesz a borsot törhet az ifjabbak orra alá.

Értékelés: 8/10
Fejlesztő: Intelligent Systems
Kiadó: Nintendo
Platform: Nintendo Switch

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed