Ritka, mélytengeri lényt sikerült videóra venni

Ritka, mélytengeri fejlábút sikerült megörökítenie több mint egy kilométeres mélységben a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a brit Kelpie Geosciences csapatának – számol be az egyetem oldala. A kutatók a Csendes-óceánban, a Szamoai-átjárótól északra végeztek vizsgálatot egy csalival felszerelt kamerával.

A készüléket több mint 5 kilométerre süllyesztették a szakértők, miután pedig felhozták, rájöttek, hogy egy, a természetes élőhelyén ritkán megfigyelhető állatot dokumentáltak.

A videón a Taningia danae nevű kalmárfaj egy egyede szerepel.

Az állat az egyik legnagyobb mélytengeri kalmár, amely leginkább a két karja végén található nagy fotofórákról ismert. Ezen szervecskék biolumineszcens villanásokat idéznek elő, ami feltételezhetően a préda elejtését segíti. A fajhoz tartoznak a legnagyobb ismert fotofórák.

„A körülbelül 75 centiméter hosszú tintahal a kameránkra ereszkedett, azt feltételezve, hogy zsákmányt lát, és hatalmas biolumineszcens fénycsóváival megpróbálta megijeszteni” – nyilatkozta Heather Stewart, a Kelpie Geosciences munkatársa. Ezt követően az állat egy másik kamerát is átölelt.

Alan Jamieson, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa kiemelte: a mélytengeri kalmárok megfigyelése természetes élőhelyükön köztudottan nehéz. Mint hozzátette, ezen fajok többnyire partra sodródva, járulékos fogásként, valamint cetfélék gyomortartalmaként kerülnek elő. Az, hogy sikerült egy élő példányra bukkanni, tudományos szempontból igen értékes.

Az RV Dagon kutatóhajó jelenleg a Csendes-óceán középső részére tervezett három hónapos expedíció utolsó heteiben jár. A küldetés célja a tengerfenék biológiájának és geológiájának feltárása, illetve dokumentálása 3-8 kilométer közötti mélységben.

The post Ritka, mélytengeri lényt sikerült videóra venni first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed