Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Szeretem az elhagyott kőfejtőket, itt mindig valamilyen megfoghatatlan nyugalom, csend vesz körül. Ilyentájt ősszel csak a süvöltök halk „hüppögése” töri meg a hihetetlen csend varázsát.

Néha legurul egy-egy apró kőszem a hatalmas falakról, azok komorságát az őszi lomszíneződés tarkítja. Sokat járok egy Veszprém vármegyei település határában fekvő felhagyott bazalt kőfejtőbe, kedvelem a keleti lábánál elterülő, még érintetlenül megmaradt bükkösöket.

Jó itt kirándulni, mintha időutazást tennék. A faóriások között imitt-amott ágaskodik pár, félbetört, hatalmas szelíd gesztenyefa.

Egy ilyen kirándulás alkalmával találtam rá, a napokban, a hazánkban ritka fekete fodorka (Asplenium adiantum-nigrum) egy tekintélyes állományára a kőbánya már sok-sok évvel ezelőtt felhagyott kövei között.

Megkapó látványt nyújtanak fényes sötétzöld alácsüngő levelei a világoszöld mohás kövek közötti repedésekben. A fodorkák a páfrányok osztályába tartoznak, Magyarország területén tíz fajuk fordul elő.

<!– [if IE 9]><![endif]–><!– [if IE 9]><![endif]–>

Forrás: Ifj. Vasuta Gábor

A fekete fodorka hazánk területén mindenütt ritka. A törmeléklejtőkön, kőfejtők cserjék álltál benőtt részein a kövek repedéseiben, valamint telepített fenyvesekben is előfordul.

Mészkerülő faj, nagyon ritkán azonban az alföldi meszes homokon is megtelepszik. Idehaza leggyakrabban andeziten találjuk. A legnagyobb termetű fodorka, amely nálunk él, az idős példányok a 25 centiméteres hosszúságot is elérhetik.  A faj védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

The post Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed