Sétahajó okozta a tengeri óriás pusztulását

Hatalmas bálna borult egy amerikai sétahajó orrára, miután a jármű elütötte. Kelsey Lamp, aProtect Our Oceans természetvédelmi szervezet igazgatója az eset kapcsán az Environment America felületén hívta fel a figyelmet a bálnákra leselkedő veszélyekre.

Az eset május elején történt, az elpusztult állat egy veszélyeztetett tőkebálna volt. A legénység csak akkor fedezte fel a tetemet, amikor a hajó befutott egy brooklyni kikötőbe. A boncolás még nem zárult le, de a sérülések alapján a szakértők azt feltételezik, hogy az egyébként egészséges, ivarérett nőstény az ütközés miatt hullott el.

Noha a kereskedelmi célú bálnavadászat hivatalosan több mint 50 éve befejeződött, az eset ismét bebizonyítja, hogy továbbra is gyilkoljuk a cetféléket.

Az akár 18 méter hosszúra is megnövő tőkebálnákat nagy számban pusztították az ipari bálnavadászat időszakában: az 1800-as és az 1900-as évek között a becslések alapján mintegy 300 példányt öltek meg. Noha a vadászat mára – többnyire – véget ért, az állatok továbbra is veszélyben vannak.

A faj egyedei Amerika partjainál nyáron a Maine-öböl és New England régiójába vándorolnak táplálkozni, az északkeleti kikötőkbe érkező hajók pedig komoly fenyegetést jelentenek rájuk.  A Biden-kormány jelenleg is fontolgat egy olyan szabályt, amely a bálnák védelmének céljával korlátozná a hajók sebességét. „Ha azt akarjuk, hogy soha többé ne lássunk elpusztult bálnát egy hajó orránál, többet kell tennünk a megmentésükért” – emeli ki cikkében Lamp.

The post Sétahajó okozta a tengeri óriás pusztulását first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed