Táplálékok az endometriózis tüneteinek enyhítésére – és mit kerüljünk el?

Az endometriózis rengeteg nőt érint világszerte. Ez egy olyan nőgyógyászati betegség, ami nagy fájdalmakkal és nagyon sok kellemetlenséggel jár együtt.

Milyen tünetei, jelei és következményei lehetnek ennek a betegségnek? A tünetek között szerepel a görcsös hasi fájdalom és a kismedencei fájdalom elsősorban a menstruációt megelőző időszakban és a menstruáció ideje alatt. A fájdalom egyéb időszakokban is jelentkezhet, ilyen például a székletürítés, a vizeletürítés és a közösülés. A menstruáció általában fokozott vérzéssel jár együtt, illetve a betegség következményeként akár meddőség is kialakulhat.

Egyeseknél hányinger és hányás is jelentkezhet a betegség következményeként, illetve ha a betegség nincs kezelve, akkor akár bél- és húgyúti rendellenességek is kialakulhatnak.

A betegség kialakulásában általában a genetika is nagy szerepet játszik, azaz ha valakinek a családjában előfordult ez a betegség, akkor minden valószínűség szerint öröklődik ez az egészségi probléma.

Egyes kutatási eredmények szerint a kezeletlen endometriózis nemcsak meddőséget, hanem akár súlyos betegségeket is okozhat.

Sokan számolnak be arról, hogy az endometriózis miatt gyakran puffadnak, és súlygyarapodást is sokan tapasztalnak.

Vannak olyan táplálékok, amelyek hatására jelentősen fellángolhatnak az endometriózis tünetei. Ebbe a kategóriába tartozik például az alkohol, a zsíros, fűszeres ételek és a koffein.

Mint ahogyan vannak olyan ételek és italok, amelyek fokozzák a tüneteket, így olyanok is léteznek, amelyek nagyon sokat javíthatnak a beteg állapotán, és csökkentik a tünetek fellángolásának az esélyeit. Lássuk is, melyek ezek!

Az endometriózis egy hormonfüggő állapot, ami azt jelenti, hogy a táplálkozás nagyban segíthet csökkenteni a tüneteket. Az elfogyasztott étel jelentősen befolyásolja a hormontermelést, az immun- és gyulladásos válaszokat, valamint a simaizom összehúzódását.

Az endometriózis kockázata jelentősen csökkenhet azoknál a nőknél, akik gyulladáscsökkentő étrendet alakítanak ki maguknak. Néhány táplálék, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik: gyömbér, lenmag, chiamag, dió, lazac, fekete áfonya, brokkoli, cékla, zeller, zöld leveles zöldségek.

A magnéziumban gazdag táplálkozás jót tesz a méh egészségének és jelentősen csökkenti a tüneteket. A magnézium gazdag forrásai közé tartozik az avokádó, a mángold, a spenót, a mandula és a tökmag.

A hormontermelés szabályozásában az omega-3 zsírsavak is aktívan részt vesznek. Ezt a tápanyagot tartalmazzák a halak, a magvak és a diófélék. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt javítják az endometriózis okozta fájdalmat. Ezek a zsírsavak főként a halakban találhatók meg, de olyan növényi forrásokban is megtalálhatók, mint a chiamag, a lenmag és a dió.

A zsálya fogyasztható tea formájában. Miért is olyan hasznos? Többek között azért, mert segít fenntartani a hormonok természetes egyensúlyát, csökkenti a fájdalmat, és a görcsöket is csillapítja.

Egyes források szerint az endometriózisban szenvedőknek minimalizálniuk kell a gyümölcsfogyasztásukat, mivel ez súlyosbítja a tüneteket, valószínűleg a magas FODMAP-szintjük miatt. Általánosságban elmondható, hogy fontos a gyümölcsfogyasztás, hiszen a gyümölcsök tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A zöldségeknek is az étrend részét kell képezniük, különösen a zöld leveles zöldségek nagyon hasznosak. Azonban számos tanulmány azt írta le, hogy egyes zöldségek – káposzta, kelbimbó, karfiol – súlyosbíthatják a tüneteket, legyenek ezek a zöldségek akármilyen táplálóak is. Ellenben a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, hasznosak lehetnek, mivel gazdag forrásai az indol-3-karbinolnak, amely csökkenti az ösztrogéntermelést.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed