A hagymafélék nagyon megosztó táplálékok, hiszen szinte ugyanannyian kedvelik, mint ahányan utálják azokat. Sokan kedvelik az ízét és illatát ennek a növénynek, sokan pedig éppen az íze és illata miatt nem fogyasztanak metélőhagymát. Pedig talán az egyik legegészségesebb táplálék a világon, mutatjuk is, hogy miért!
A metélőhagyma a hagymacsalád tagja. Észak-Amerikában őshonos. Már az ókorban is gyűjtötték, a középkorban azonban már termesztették is. Régi európai szokás, hogy metélőhagyma-csokrokat akasztottak az ajtóba vagy ágyoszlopokra, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket.
A metélőhagymával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy pozitívan hat a szív egészségére, ugyanis csökkenteni tudja a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, illetve a magas vérnyomást is. A gyógynövényként is funkcionáló metélőhagymában olyan vegyületek találhatók, amelyek segítik a nitrogén-oxid felszabadulását, ez pedig nemcsak az erek merevségét csökkenti, hanem a magas vérnyomást is. A metélőhagyma emellett igencsak gazdag egy kvercetin nevű vegyületben, amely csökkenti az artériák falán a plakkok képződését, ezzel pedig a stroke kockázatait.
A metélőhagymát fogyaszthatjuk friss és szárított állapotában. Akármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, abban biztosak lehetünk, hogy segít feloldani a szervezetben a kalcium-oxalát kristályokat, ezzel pedig a vesekövek kialakulását előzhetjük meg. Ezen kívül a metélőhagyma metil-acetátot is tartalmaz, amely nemcsak gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hanem a vesekövek megelőzésében is nagyon hatékonynak bizonyult.
Az alvás kiemelkedő szerepet tölt be az életünkben. Nem pusztán az alvás mennyisége, hanem annak minősége is rendkívül fontos. A metélőhagymával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hatékony az alvás minőségének javításában. Kolinban is bővelkedik a gyógynövény, amelynek szintén nagyon fontos szerepe lehet az alvás minőségének javításában.
A metélőhagyma folátban is bővelkedik, amely serkenti mind a dopamin-, mind a szerotonintermelést, amely hormonok pedig a hangulat szabályozásáért felelnek.
A metélőhagyma szerves kénvegyületeket is tartalmaz, amelyek védelmet jelenthetnek egyes rákos megbetegedésekkel, különösen a prosztatarákkal és a nyelőcsőrákkal szemben.
A metélőhagyma tele van K-vitaminnal, amely nagyon hasznos a csontok demineralizációjának megelőzésére. A K-vitamin segít az Alzheimer-kór kezelésében is, mivel a neuronok károsodását tudja korlátozni.
A metélőhagyma olyan flavonoidokat is tartalmaz, amelyek nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében lehetnek a segítségünkre, hanem a már meglévő betegség tüneteinek csökkentésében is.
A metélőhagyma antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, azaz nagyon hatékony lehet a gombákkal, a vírusokkal és baktériumokkal szemben, illetve az ezen kórokozók által okozott fertőzések leküzdésében. Mindemellett még az immunitás fokozásában is számíthatunk a segítségére.
A metélőhagymából ecetet is készíthetünk, amelyet felhasználhatunk salátaöntetek és savanyúságok készítésére.
A metélőhagyma-ecet hozzávalói:
• 450 ml balzsamecet,
• 50 fej metélőhagyma-virág.
Elkészítése:
Miután leszüreteltük a virágfejeket, mossuk meg azokat alaposan, majd helyezzük egy tiszta befőttesüvegbe. Öntsük le ecettel, majd zárjuk le az üveget. Állítsuk napos helyre egy hétre, de mindennap rázogassuk meg kicsit az üveget. Egy hét után szűrjük le az ecetet, és már használhatjuk is.

