A citromot nem említjük mint kedvenc gyümölcsöt, azonban ne feledkezzünk el róla, ha immunrendszer-erősítésről van szó, ugyanis rendkívül sok antioxidáns vitamint, azaz C-vitamint tartalmaz. Ez egy olyan vízben oldódó vitamin, amely segít megakadályozni a sejtek károsodását.
Amikor stressz ér bennünket, akkor a C-vitamin nagyon hamar kiürül a szervezetből, azonban ha stresszes helyzetekben citromot vagy más citrusos gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy kevés C-vitamin lesz a szervezetünkben.
A citrom olyan antioxidáns flavonoidokban is bővelkedik, amelyek rákellenes hatásokkal rendelkeznek, illetve természetes antibiotikumként is működnek a szervezetben.
A citrom kiváló káliumforrásnak is számít. A kálium egy olyan elektrolit, amely abban segít, hogy a sejtek egészségesen működjenek. A káliumnak nagy szerepe van a szív, az agy, az idegek és az izmok megfelelő működésében.
Tavasszal nem árt megtámogatni a májunk méregtelenítő funkcióit. Ebben nagy segítségünkre lehet a citrom, hiszen segít kiüríteni a szervezetünkből a különféle toxikus anyagokat. Ha reggelente fogyasztunk citromos vizet, ezzel megtámogatjuk a máj méregtelenítő munkáját, de a citromos víz csökkenti a gyomorégést, a puffadást és más emésztési zavarokat is.
A leggyakoribb szájüregi problémának számít a fogfájás és az íny gyulladása. A citromos vízzel történő öblögetés nagyon hasznos lehet, ugyanis elpusztítja azokat a szájüregi baktériumokat, amelyek felelőssé tehetők a fogínygyulladás és a fogszuvasodás kialakulásáért.
A citrom C-vitamin-tartalma megtámogatja a kollagénképződést is, illetve halványítja a bőr foltjait és lassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat, így a bőr ráncosodását is.
A citrom rendszeres fogyasztása azoknak a személyeknek is javasolt, akik szeretnének a súlytöbblettől megszabadulni, ugyanis a citromnak anyagcsere-fokozó hatása is van, illetve nagyszerű természetes fogyasztószerként is működik.
A citromnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, illetve nagyon hatékony a gombákkal, a baktériumokkal és a vírusokkal szembeni küzdelemben is.
Ha reggel egy pohár citromos vízzel indítjuk a napot, csakis jót teszünk a testünkkel, hiszen ez az ital oxigénnel látja el a testet, és nagyszerűen hidratál.
A C-vitamin a legfontosabb tápanyag az immunitás növeléséhez. Mivel a citrom gazdag C-vitamin-forrás, így nagyon hatékonyan fokozza az immunitást. Az erős immunrendszer csökkenti a bakteriális és a vírusos fertőzések kockázatát, és fokozza a szervezet képességét a betegségek leküzdésére. Az antioxidánsok segítenek az olyan betegségek megelőzésében is, mint az influenza, a megfázás és a légúti fertőzések.
Antioxidánsként csökkenti a krónikus betegségek kockázatát is. Olyan erős antioxidánsokat tartalmaz, mint például a diozmin és a heszperidin, amelyek segítik a keringési rendszert, a szív egészségét és egyéb egészségügyi előnyöket is kínálnak.
A citrom enyhíti a gyomorproblémákat, a székrekedést, mindeközben segíti az emésztést. A citromsavat tartalmazó gyümölcslé enyhíti a gyomorégést és a gyomorfájást. Rostja, a pektin szintén nagyon pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére.
Egyes tanulmányok szerint a citrom csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatait. A citromban lévő citromsav felelős a vizelet citrát képződésért. Ez csökkenti a kristályok képződését, és így a vesekövek kialakulásának kockázatait.
A C-vitamin segít a fogíny és a fogak megerősítésében, ugyanis megakadályozza a vérzést és az ínyduzzanatot. Jótékony hatással van az egész szájüregre, és még a kellemetlen lehelet ellen is hat.