Tippelj, hova ruccan el Orbán a NATO-csúcs után

A magyar miniszterelnök meglátogatja Donald Trumpot. A Bloomberg szerint Orbán Viktor floridai útja felerősíti azokat az aggodalmakat, hogy ő közvetít Trump és Putyin között. 

Mi történik? Orbán Viktor a NATO-csúcs után Floridában találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel, írja a Bloomberg. A magyar miniszterelnök „békemissziója” keretében korábban meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai kínai elnököt is. Újságírói információk szerint eközben Orbán a regnáló amerikai elnökkel, Joe Bidennel nem találkozik „békemissziója” keretében.

Mi lehet a háttérben? A Bloomberg szerint Orbán Viktor floridai útja felerősíti azokat az aggodalmakat, hogy ő közvetít Trump és Putyin között. A látogatás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrásuk szerint Trump nem kérte meg a magyar miniszterelnököt arra, hogy segítsen bármilyen orosz-ukrán békeegyezmény tető alá hozásában, a látogatást informális találkozónak nevezte. A csütörtöki találkozó hírét sem Trump, sem Orbán környezetéből nem kommentálták.

Mit érdemes még tudni? Alighanem figyelemfelkeltés, nem pedig valódi eredmények elérése lehetett Orbán Viktor célja azzal, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként (nem pedig államfőjeként) nemcsak Ukrajnába, hanem Moszkvába is elment egy héten belül. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már ekkor azt mondta, Orbánnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében Putyinnal tárgyaljon. Josep Borrell uniós főképviselő pedig kijelentette: az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont – mint írta – kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t semmilyen külpolitikai kérdésben, nemhogy valamiféle háborús békemisszióban.

The post Tippelj, hova ruccan el Orbán a NATO-csúcs után appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed