Az emberek évszázadok óta fogyasztják a savanyú káposztát, legfőképpen Európában nagyon elterjedt ez a táplálék. Az emberek a finom, kellemes íze miatt fogyasztották a kezdetek kezdetén, napjainkban azonban mindenki tudja, hogy olyan probiotikus táplálékról van szó, amely nagyon jót tesz a bélrendszer egészségének.
A savanyú káposzta kiváló tápanyagforrás: bőségesen tartalmaz C-vitamint, vasat, K-vitamint, mangánt, B6-vitamint és folátot is. Egyik előnye a savanyú káposztának, hogy probiotikumokat szállít a bélrendszerünkbe, melyek sokat segítenek az emésztés javításában. Az ebben a táplálékban jelen lévő mikroorganizmusok táplálják a bélben megtalálható úgynevezett jó baktériumokat, és ezzel sokat javul az emésztőrendszer egészsége. Ezzel a folyamattal segít csökkenteni az emésztőrendszerben lévő toxinok mennyiségét, a gyulladást, a rossz baktériumok jelenlétét. A probiotikumok nagyon előnyösek lehetnek egyes betegségek tüneteinek a csökkentésében, mint például irritábilisbél-szindróma, hasmenés, székrekedés, puffadás, ételérzékenység és más emésztési zavarok.
A savanyú káposzta javítja az immunrendszer működését is, ugyanis probiotikumai nagy szerepet játszanak a bél egészségének szabályozásában. A hasznos bélbaktériumok aktiválhatják és támogathatják is az immunrendszert.
Az autoimmunitás a gyulladás egyik kiváltó oka, egy olyan állapot, amikor is a test megtámadja a saját szöveteit. A savanyú káposzta jótékony probiotikumai azonban segítenek szabályozni azokat a sejteket, amelyeket természetes gyilkos sejteknek is neveznek. Ezek a sejtek ugyanis fontos szerepet töltenek be, többek között szabályozzák a szervezet gyulladásos útvonalait, és nagyon hatékonyan lépnek fel például a fertőzésekkel szemben.
Az agyunk és az emésztőrendszerünk szoros kontaktusban áll egymással. A hangulatunk befolyásolja az emésztésünket, de ez fordítva is igaz, hiszen az emésztőrendszerünk egészsége hatással van az agyműködésre, a hangulatra és az idegrendszerre is. A probiotikumok a hangulatzavarok egyik legjobb kezelési módja, márpedig a savanyú káposzta bőségesen tartalmaz probiotikumokat.
A savanyú káposzta rákellenes antioxidánsokban is bővelkedik. Ezek a rákellenes tápanyagok, azaz az izotiocianátok, a szulforafán és az indolok védelmet jelenthetnek a rákos sejtekkel szemben, illetve megakadályozhatják a gyulladás kialakulását.
A savanyú káposzta sok és sokféle tápanyagot tartalmaz, ami számtalan előnnyel jár. Segítségével csökkenthető a szájüregi baktériumok száma, így jelentősen minimalizálható a fogínybetegségek kialakulásának kockázata. Folátban is bővelkedik, ami segíti a sejtosztódást, illetve segíthet a sejtkárosodások megelőzésében.
Az agy szoros kapcsolatban áll a bélrendszerrel. A szorongás és a depresszió tünetei is csökkenthetők abban az esetben, ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, ugyanis ez a táplálék cinket és magnéziumot is tartalmaz. Mindkét tápanyag határozottan pozitívan hat a mentális állapotunkra.
A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása olyan betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, mint például májproblémák, húgyhólyag-rendellenességek és bőrproblémák.
Mivel sok rostot tartalmaz a káposzta, így könnyen eltelít. Ha nem érezzük magunkat éhesnek, nassolni is kevesebbet fogunk, ez pedig megtámogatja a fogyási törekvéseinket is.
Az erjesztett ételek – mint amilyen a savanyú káposzta – nagyon előnyösek lehetnek a csontok számára. Egy tanulmány szerint a csontminőség szempontjából fontos K-vitamin kulcsfontosságú összetevője számos zöldségnek, például a savanyú káposztának is.