Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

A 16-17. századból származó szöveteket és cipőket találtak a lengyelországi Toruńban – számol be a Heritage Daily. A régészek egy új filmstúdió építését megelőzően végeztek feltárást, amikor előkerültek a cipők, selyemszövetek, ruhák és csipketerítők jól megőrződött maradványai.

A kutatók szerint ez a legnagyobb ilyen típusú leletegyüttes Európában.

Korábban főként templomi kriptákban és sírokban találtak selyemszöveteket, ezeket azonban jellemzően csak kis töredékekben fedezték fel. A szakértők azt feltételezik, hogy a mostani lelőhely közelében egykor egy cipészet vagy szabóság, esetleg mindkettő működött.

Toruń Lengyelország egyik legrégebbi városa, gyökerei a 8. századig nyúlnak vissza. A város évszázadokon át a legkülönbözőbb hátterű és vallású emberek otthona volt, és a 13. századtól a Hanza-szövetség egyik fontos központja volt. Ezen kereskedelmi szövetség a fénykorában, a 14. század második felétől uralta az Északi- és a Balti-tengert, és bár a nagy földrajzi felfedezések idejére jelentősége hanyatlott, egészen a 17. századig fennmaradt.

„Toruńnak kiterjedt kapcsolatai voltak egész Európában. Különféle szarvtermékek, fémtermékek, kerámiák, szövetek és bőrök igazolják a toruńi kézművesek magas színvonalú termelését és a kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokat. Ez a város összekötötte a Keletet a Nyugattal, az akkori Lengyel-Litván Unió gazdasági és politikai életének központja volt” – mondta Mariusz Ciszak régész.

The post Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed