Türkmenisztánban felavatták a világ egyik legmagasabb szobrát

A világ legmagasabb szobra a 182 méter magas indiai, Sardar Vallabhbhai Patelt ábrázoló Az egység szobra.

Ha innen nézzük, nem is olyan nagy a Türkmenisztánban pénteken felavatott, a talapzatával együtt 80 méteres alkotás, ami a világ 12. legmagasabb szobra. Magyarország legmagasabb szobra a Gellért-hegyi Szabadság-szobor a talapzatával együtt 40 méteres, maga a szobor 14 méter magas.

A Kopet-Dag-hegység lankáin felavatott szobor a háromszáz éve született Mahtumkuli Fragi ábrázolja. A költő-filozófust a rendszer a türkmén önazonosság pillérének tekinti, és a műemlék elkészítése a vezetés egyik kísérlete a nemzetállami lét megerősítésére. Türkmenisztán hosszú időn át nomádok lakta, tényleges határok nélküli terület volt, amely később orosz, illetve szovjet uralom alatt élt.

A szobor Saragt Babayev műve, aki számos más monumentális alkotást is készített az országban, így Gurbanguly Berdimuhamedow korábbi elnök 43 méteres, illetve egy közép-ázsiai pásztorkutya fajta (alabaj) 15 méter magas, aranyozott szobrát.

A költő emlékműve körül 24, szerényebb méretű bronzszobrot avattak fel olyan külföldi alkotók tiszteletére, mint Honoré de Balzac, William Shakespeare, Johann Wolfgang von Goethe és Tu Fu VIII. századi kínai költő.

(Az MTI híre alapján)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed