Új módszert találtak a legnehezebben kezelhető rákok gyógyítására

Forradalmian új megközelítést dolgoztak ki a legnehezebben kezelhető rákok gyógyítására az ELTE kutatói – írj az MTI az intézmény közleménye alapján.

Az emberben előforduló rákos megbetegedések jelentős része az örökítőanyag megváltozásával, a DNS mutációival van kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabbak a RAS fehérje mutációi, amelyek az összes emberi tumor 30 százalékában megtalálhatók és a legnehezebben kezelhető humán karcinómák köthetők hozzájuk.

A kutatók mintegy 30 éve próbálnak a mutáns RAS fehérjékhez gátló kismolekulákat kötni, azonban egészen a legutóbbi időkig kevés sikerrel jártak. A Grolmusz Vince professzor által vezetett ELTE PIT Bioinformatikai Csoport most viszont olyan kismolekulákat talált, amelyekkel GAP molekulákat ragaszthatnak a RAS fehérjékhez.

A szakértők szerint ezzel olyan hatékony gyógyszereket hozhatnak majd létre, amelyek kevés mellékhatással járnak, hiszen a kemoterápiával ellentétben nem a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba avatkoznak bele, hanem a fiziológiailag normális állapotot állítják helyre.

Kapcsolódó
Áttörés jöhet a rákgyógyászatban
Két magyar kutató felfedezése teheti hatékonyabbá a rákkezelést.

The post Új módszert találtak a legnehezebben kezelhető rákok gyógyítására first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed