Úristen, miért esett vissza a tizedére a világ legforróbb részvénye?

Aggodalomra semmi ok, tervezett volt: a hétvégén végbement az Nvidia csipgyártó részvényfelosztása. Indul a négybillió dolláros küldetés.

Mi történt? Hétfőtől kezdve már a tizedére felosztott Nvidia-részvényekkel fog indulni a kereskedés a Wall Streeten. Avagy a tőzsde sztárrészvényének értéke a tizedére változott, de nem kell pánikolni.

Miért fontos ez? A múlt héten az Nvidia árfolyama már az 1240 dolláros szintet is elérte. Igen ám, de egy négy számjegyű részvényárfolyam ijesztőnek tűnhet a kisbefektetőnek, még úgy is, hogy 2024-ben már nem csak egész számú részvényekkel lehet kereskedni.

Csakhogy a túl magas értékből könnyű arra spekulálni, hogy később már nem lesz tér a további növekedésre.

Emiatt döntött a cég úgy, hogy kozmetikáz kicsit a portékáján, és június 7-én 1:10 arányban felosztják a részvényeket. Vagyis tízszer annyi részvényük lesz a piacon tizedakkora értékben, ami a mostani cégértékelést nem befolyásolja.

Ezért mutat pénteki záróárfolyamként 1200 környéke helyett 120,89 dollárt minden tőzsdefigyelő platform.

Több ebből

Úristen, miért esett vissza a tizedére a világ legforróbb részvénye?
A válságok ellenére is növekvő Mazars globális hálózatot hoz létre amerikai partnerével, a Forvisszal

Kontextus. Az Nvidia negyedévről negyedévre – vagy inkább hétről hétre? – újabb csúcsokra jut, legyen szó üzleti teljesítményéről vagy a tőzsdén elért mérföldkövekről.

A tech cég értéke a múlt héten lépte át először a hárombillió dollárt, ezzel rövid időre megelőzte a világ második legértékesebb cégét, az Apple-t is.

Cikkünk írásakor az Nvidia értéke 2,97 billió dollár és épp megint a harmadik helyen áll a Microsoft és az Apple mögött.

Mi következik ebből? Mindhárom cég érdekelt a mesterséges intelligenciás hájpban, a hozzá fűződő hardverek, szolgáltatások iránti kereslet meglovagolásában. Egyszerű, hogy miért az Nvidia most a sláger, nem pedig a másik két óriás.

Az Apple és a Microsoft és még sokan mások az iparágban csak költenek az MI-re, az Nvidia pedig már pénzt csinál az üzletágból, és komoly bevételi és eredményszámokat tud produkálni.

Az első negyedéves, 16,91 milliárd dolláros operatív eredményük nagyobb lett, mint a 2020-as teljes év 16,68 milliárd dolláros árbevétele.

Hogyan tovább? Az Axios megjegyezi, hogy a mostani növekedési ütemből kiindulva

az Nvidia várhatóan júliusban éri el a négybillió dolláros cégértékeltséget.

Ez mind szép és jó, de biztosan nem tarthat örökké a diadalmenet.

A híroldal megjegyzi, hogy a gyártó hamarosan korlátokba ütközhet, ha a jövőben más gyártók is ki tudják majd szolgálni MI-hardverekkel az MI-vel foglalkozó vezető tech cégeket.

De nemcsak emiatt kezdhet el szép lassan csillapodni a csipek iránti kereslet, hanem amiatt is, ha a piac legfontosabb szereplői az OpenAI-tól a Google-ig nem tudnak mit kezdeni a technológia legfontosabb, még mindig fennálló problémáival, kihívásaival.

Utóbbiba beletartozik a pontatlan, hallucináló csetbotoktól kezdve az MI iránti félelmeken át az is, hogy a felhasználók még mindig nem igazán értik, hogy nekik a mindennapokban miért lesz szükségük a technológiára.

The post Úristen, miért esett vissza a tizedére a világ legforróbb részvénye? appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed