Véget ért a kampány, de ami most jön, az több százezer embert érinthet

A váltás önmagában nem biztos, hogy elég. Íme pár dolog, amire figyelni kell a lakásbiztosítási kampány után is.

Még nem dőlhet hátra az a több százezer ügyfél, aki márciusban leváltotta addigi lakásbiztosítását, írja a Forbes.hu-nak küldött összefoglalójában a Bank360.hu.

Miért fontos ez? A portál szerint előfordulhatnak kellemetlen meglepetések a között a közel félmillió megmozdult lakásbiztosítási szerződés között, amin belül az előzetes adatok szerint majdnem százezer új szerződés született, és 176 ezren dolgoztatták át szerződésüket az eredeti biztosítójuknál. A problémás szerződések számát még a jegybanknál sem ismerik, utóbbi elvárja a biztosítóktól az alapos panaszkezelést, és hogy lehetőség szerint kerüljék a jogvitákat.

Több ebből

Leolvad a szádról a mosoly – ennyibe fog kerülni a fagyi idén
Erre figyelj, ha átnézed az adóbevallásodat

Mire kell figyelni? A Bank360.hu szerint

a legjellemzőbb problémák és esetek közé tartozik az érvénytelen felmondás. A március 1. előtt és április 2-a után beérkezett felmondások érvénytelenek – az érintettek negyven százaléka utolsó hétre hagyta a váltást –, a felmondásnak pedig 30 napra kell szólnia és az alakisági szabályok miatt valószínűleg írásban kell megtörténnie.

Másik jellemző eset, hogy a korábbi biztosítás nem lett felmondva megfelelő módon, és így véletlenül két biztosítónál is lett valakinek szerződése adott ingatlanra. A jogszabály ezt nem tiltja, ugyanakkor mindkét biztosító jogosan követelheti a szerződés díját az ügyféltől, adott kár pedig csak egyszer fizethető ki. A megoldás: aki ezt időben észreveszi, a szerződés létrejöttéről szóló tájékoztató kézhezvétele utáni tizennégy napon belül a szerződést indoklás nélkül is felmondhatja.

Szintén figyelni kell, hogy a díjhátralék rendezve legyen, javasolt a felmondott szerződés megszűnéséig a biztosítónak járó díjrészt a felmondást követően kifizetni. Fordítva is igaz, aki tehát többet fizetett be a biztosítónak, annak visszajár a felmondási idő utáni rész.

Hogyan tovább? A rendkívüli felmondás határidején túl is lesz még lehetőség idén váltani. A lakásbiztosításokat a kampányon túl, a biztosítási évforduló alkalmával is fel lehet mondani vagy meg lehet hosszabbítani, de a biztosítót minimum harminc nappal korábban értesíteni kell erről.

The post Véget ért a kampány, de ami most jön, az több százezer embert érinthet appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed