Virágba borult a világ legszárazabb sivataga

Fehérbe és lilába öltözött az év legnagyobb részében kopár homokdűnékkel tarkított chilei Atacama-sivatag, amely a Föld egyik legszárazabb helye, írja a Reuters.

#Chile #Atacama #desert surprises with rare winter bloom a natural phenomenon known as ‘Desierto Florido’ (#flowering desert) pic.twitter.com/hKBsGR0HOV

— Hans Solo (@thandojo) July 9, 2024

A sivatag időközönként, néhány évente virágba borult, amikor a lehulló csapadékmennyiség és a hőmérséklet ideális együttállása ennek teret enged.

Ez általában tavasszal történik, de a mostani virágzás azért is szokatlan, mert a déli féltekének ezen részén most tél van. Szakemberek szerint az El Nino által előidézett esőzések miatt bújtak ki hamar a földből a virágok.

Az elmúlt 40 évben egyébként mindössze 15 alkalommal fordult elő a bámulatos természeti jelenség.

Egyelőre csak kisebb területen láthatóak a virágok, de az újabb esőzések hatására várhatóan nagyobb egybefüggő virágmező is kialakulhat majd.

Sleeping beauty awakens in La Silla!

This picture shows the “desierto florido” (the flowering desert). It occurs in the Atacama Desert , home ESO’s observatories, on the rare occasions when rain falls, complemented by the right temperature

https://t.co/8tnkXXkJx4 pic.twitter.com/mXgHMxO1kY

— ESO (@ESO) July 8, 2024

Kapcsolódó
Bámulatos biogazdaság a sivatag közepén
A ,,Hold-völgyében” mindent ural a vörös homok, mégis virágzik az ökofarm.

The post Virágba borult a világ legszárazabb sivataga first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed