Zelenszkij Harkivban tart kihelyezett haditanácsot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kihelyezett haditanácsülést tartott csütörtökön a keleti országrészben lévő Harkiv városban, amelynek térségét az utóbbi időben hevesen támadják az orosz erők.

Az államfő értékelése szerint Harkiv térségében a helyzetet alapvetően ellenőrzésük alatt tartják az orosz erők, jelentős veszteségeket okoznak az oroszoknak, de a helyzet továbbra is rendkívül súlyos, ezért – mint mondta – az ukrán egységeket megerősítik.

Az ukrán vezérkar legutóbbi, délelőtt kiadott helyzetjelentésében azt írta: az ukrán erők meghiúsították az orosz hadsereg azon tervét, hogy minél mélyebbre hatoljon be a Harkiv megye Oroszországgal határos részében lévő Vovcsanszk város belsejébe, és ott megvesse a lábát. “Az ellenség 2024. május 10-i harkivi támadó hadműveleteinek kezdete óta a védelem határozott fellépésével jelentősen gyengítette az orosz megszállók harci tevékenységét. Hajnal óta egységeink folytatták harci feladataik végrehajtását Vovcsanszk területén, és fedőtűz alatt tartják az ellenséget” – írta a vezérkar a Facebookon közzétett jelentésében. A közlés szerint hajnal óta 23 katonai összecsapás volt az ukrajnai frontvonalakon, az orosz erők két rakétacsapást és négy légicsapást hajtottak végre, valamint 48 támadást kamikaze drónokkal, továbbá 564-szer nyitottak tüzet az ukrán csapatok hadállásaira.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója délután jelentette, hogy az orosz erők kazettás lövedékekkel lőtték Vovcsanszkot, megsebesült Tamaz Hambarasvili, a város katonai közigazgatásának vezetője, két orvos és két sofőr. Szinyehubov korábban arról számolt be, hogy az orosz támadásokban egy nap alatt három helyi lakos életét vesztette, és további 13 megsebesült.

Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a harkivi régióban az elmúlt egy napban az orosz erők 11 támadást hajtottak végre, és 260 katonát veszítettek el. A harcok főként Vovcsaszk, Lipci, Szlobozsanszke és Sztaricja térségében folytak. Lihovij beszélt arról is, hogy az elmúlt 24 órában az oroszok négyszer támadtak a Zaporizzsja megyei Robotine településnél, de az ukrán erők megtartották összes hadállásukat.

Az ukrán különleges erők arról számoltak be, hogy az egyik Harkiv megyei település megtisztítása közben megöltek négy orosz katonát, akik előtte elfoglaltak egy polgári épületet és ellenálltak nekik, további kettőt pedig foglyul ejtettek. A műveletről videofelvételt is közzétettek a Telegramon, amelyen egyebek mellett látható, hogyan nyújtanak elsősegélyt az ukrán katonák a sebesült oroszoknak.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Vovcsanszk északi részén – ahol ádáz harcok dúlnak – az orosz katonák civileket ejtenek foglyul. „A betolakodók egy helyi lakost le is lőttek, aki gyalog próbált meg elmenekülni, és nem volt hajlandó teljesíteni a megszállók parancsát” – írta bejegyzésében.

Az ukrán energetikai minisztérium hírül adta, hogy reggel az orosz hadsereg csapást mért a harkivival szomszédos donyecki régió egyik állami szénbányájára, és hat bányász megsebesült a támadásban. Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy régiójában szerdán két ember halt meg orosz ágyúzások következtében.
Az ukrán katonai hírszerzésnél arról számoltak be, hogy drónjaik eltaláltak egy orosz hadiipari vállalatot az oroszországi Tulában.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 488 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 19 orosz harckocsit, 27 tüzérségi rendszert és 13 drónt.

(MTI)

The post Zelenszkij Harkivban tart kihelyezett haditanácsot first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed