Zöldségekkel és magvakkal a koleszterincsökkentésért

A magas koleszterinszint nem egészséges. Hiába is gondolják úgy sokan, hogy nincs köze a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, ez nem egészen így van. Minél magasabb az LDL-koleszterin-szint és az összkoleszterinszint, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Az oldható rostok és az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok nagyon sokat segíthetnek a magas koleszterinszint csökkentésében, azonban a telített zsírokban és transzzsírokban bővelkedő ételek nagyon megemelik a koleszterinszintet, így érdemes ezeket elkerülni, vagy ha ez nem megy, akkor drasztikusan lecsökkenteni a fogyasztásukat.

Ha szeretnénk lecsökkenteni a koleszterinszintünket, akkor nincs is másra szükség, mint kicsit megreformálni az étrendünket. Fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, illetve teljes kiőrlésű gabonákat. Nemcsak a növényi rostok, hanem a növényi fehérjék, illetve a rendszeres mozgás is segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében.

Vannak olyan növények, amelyek növényi szterinekben bővelkednek. A növényi szterineknek nagy szerepük van a magas koleszterinszint csökkentésében, csakúgy mint a citrusféléknek, az epernek, az almának vagy a szőlőnek. A növényi olajok, a dió, a padlizsán, a bab és a zab is sokat segíthet a magas koleszterinszint minimalizálásában.

A magas koleszterinszintet általában laborvizsgálattal mutatják ki, azaz ily módon diagnosztizálják ezt az állapotot. Azonban ha nagyon magas a szintje, akkor különféle tünetekkel kell számolnunk, ilyen például a fáradtság, a hányinger, a zsibbadás, a légszomj, illetve extrémebb esetekben mellkasi fájdalom és szívpanaszok is kialakulhatnak.

A magas koleszterinszintet nagyon hatékonyan csökkenti az édesburgonya, hiszen tele van rostokkal, emellett sok vitamint és antioxidánst is tartalmaz. Az édesburgonyának alacsony a kalóriatartalma, nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, és még káliumot is tartalmaz, amely jót tesz a szív egészségének.

A fokhagyma gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírusellenes és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem megakadályozza a vérrögképződést, és még a magas vérnyomást is csökkenti.

A kurkuma nagy szerepet játszik a vírusok elleni küzdelemben, a koleszterinszint csökkentésében, a vérrögképződés megelőzésében, emellett erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben.

A zöld tea remek öregedésgátló hatásokkal rendelkezik, nem mellesleg még a magas koleszterinszintet is csökkenti. Csökkenti a magas vérnyomást és az érelmeszesedés kockázatait is.

A zab rengeteg rostot tartalmaz, oldható rostot is, amely csökkenti a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerben. A rostok segítenek az inzulinszint és a koleszterinszint csökkentésében is. Már napi 10 gramm rostbevitel 15%-kal csökkentheti a szívroham kockázatát, míg a szívbetegség miatti halálozási kockázatokat mintegy 30%-kal.

A chiamag sok esszenciális omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezeknek az egészséges zsíroknak a napi bevitele mintegy 15%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri problémákat. Az omega-3 zsírsavak megnövelik a HDL-kolesztrein-szintet, és csökkentik a trigliceridszintet.

Számtalan tanulmány számolt be a zöldségfogyasztás és a szívbetegségek kockázatainak csökkentése közötti kapcsolatról. A brokkoli sok oldható rostot tartalmaz, amely nagyon hatékony a magas koleszterinszint csökkentésében.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed