A kakukkoknak köszönhető néhány új madárfaj kialakulása

A Science folyóiratban jelent meg az a kutatás, amelyben igazolták, hogy az egymással szoros kapcsolatban álló fajok, mint a kakukk és a fiókáit felnevelő gazdafajok evolúciójukban is hatnak egymásra, és ez új fajok kialakulásához vezet. A kutatást a Cambridge-i Egyetem ismertette.

A kakukkok és a gazdamadárként használt fajok között fegyverkezési verseny zajlik, mindegyik madár igyekszik olyan tulajdonságokra szert tenni, amellyel túljárhat a másik trükkjein. A kakukk például képessé válik arra, hogy a gazdafajokéhoz egyre jobban hasonlító tojásokat rakjon, míg a gazdafajok egyre újabb módszert találnak arra, hogy így is képesek legyenek megkülönböztetni az idegen tojást a fészkükben, vagy épp változtatnak a saját tojásaik küllemén.

Különféle rézkakukk-fajok (felül) és fiókáik, illetve azon gazdafajok szinte tökéletesen ugyanolyan külsejű, amelyek felnevelik őket.
Forrás: Science

A rézkakukkok (Chrysococcyx-fajok) egyes apró énekesmadarak fészkébe rakják tojásaikat, és az általában elsőként kikelő kakukkfióka a nevelőszülő madár saját tojásait kilöki a fészekből. Ezután a nevelőszülő gondosan felneveli a kakukkfiókát – az ugyanis meglepően hasonlít a sajátjára.

A legtöbb rézkakukk egyetlen madárfaj fészkeit parazitálja, azonban van néhány, amelynek több gazdafaja is lehet. Ez utóbbiak esetében természetesen nem hasonlíthat minden egyes lehetséges fiókára egyszerre a kakukk kicsinye, vannak olyan kakukkok, amelyeké az egyik gazdafajra, vannak, amelyeké egy másikra hasonlít jobban.

Ezek a kis eltérések aztán a felnőtt madarakban is megmaradnak, hiába tartozik mindegyik egyazon kakukkfajba, picit eltérő színűek és picit eltérő énekűek lesznek. Ennek hatására aztán azok a felnőtt madarak fogják egymás társaságát keresni és egymással párosodni, amelyek ugyanazon gazdamadár fészkében nevelkedve egymáshoz hasonlóvá váltak. Apránként e kis különbségek egyre nagyobbak lesznek, és az eredetileg egy kakukkfajból kettő (vagy több) alakul ki. A rézkakukkok körében több ilyen eseményre is példát találtak a kutatók.

A vizsgálatok feltárták, hogy minél költségesebb egy gazdamadár számára felnevelni a kakukkfiókát, annál több új faj jöhet létre, ez pedig már ennek a fegyverkezési versenynek az eredménye. A kutatók szerint ez más élőlénypárokra is igaz, nemcsak a kakukkra és a fiókáit nevelő gazdafajokra. Ez azt jelenti, hogy az evolúciós fegyverkezési verseny növeli bolygónkon a biológiai sokféleséget.

Landy-Gyebnár Mónika

The post A kakukkoknak köszönhető néhány új madárfaj kialakulása first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed