A napfény vitaminja fokozza az egészséget, és csökkentheti a vastagbélrák kockázatait

A csontoknak nemcsak kalciumra, hanem D-vitaminra is szükségük van. A szervezet csak abban az esetben képes a kalciumot felszívni és hasznosítani, ha a napfényvitamin, azaz a D-vitamin is jelen van.

Az ember elhelyezkedése a Földön a D-vitamin-hiány egyik jelentős kockázati tényezője. A magas szélességi területeken élők kevesebb napfényt kapnak, így hajlamosabbak a D-vitamin-hiányra. A bőr színe egy másik kockázati tényező. A melanin nevű pigment színt ad a bőrnek, ami megvéd bennünket a nap UV-sugaraitól. A sötét bőrű emberek bőrében több a melanin, ezért nagyobb a D-vitamin-hiány kockázata is, mint ahogyan az elhízott emberek esetében is. Ahogy öregszünk, szintén növekszik a D-vitamin-hiány kockázata.

A D-vitamin számos más sejtfunkciót is szabályoz a szervezetben. Neuroprotektív hatásai támogatják az immunrendszeri egészséget, az izomműködést és az agysejtek aktivitását is. A D-vitamin kiváló gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

A D-vitaminnak tehát nagy szerepe van az immunrendszer erősítésében, a fogyásban, a hangulat javításában. Ezen kívül csökkentheti a reumatoid artritisz, egyes rákos megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatait.

Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy sokféle tünettel kell számolnunk: fáradtság, alvási nehézség, csontfájdalom, hajhullás, depresszió, izomgyengeség, étvágytalanság, szorongás. D-vitamin hiányában – vagy ha alacsony a szintje – könnyebben meg is betegedhetünk.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint jelentősen megnöveli a halálozási kockázatokat. A vizsgálati eredmények például azt mutatják, hogy ez a vitamin csökkenteni tudja a vastagbélrák kockázatát azáltal, hogy erősíti az immunrendszer tumorsejtekre adott válaszát. A D-vitamin oly módon fokozza az immunrendszer működését, hogy aktiválja azokat a sejteket, amelyek felismerik, és aztán megtámadják a rákos sejteket. Ezek pedig az úgynevezett T-sejtek.

Egy olyan tanulmány is született, amely azt bizonyítja, hogy a D-vitamin igenis pozitívan hat az immunfunkciókra, azaz ez a vitamin kölcsönhatásba léphet az immunrendszerrel, hogy növelje a szervezet rák elleni védekezőképességét.

A D-vitamin más fontos előnnyel is rendelkezik. Csökkenteni tudja a krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és a rákos betegségek kialakulásának kockázatait.

Ha elegendő időt töltünk a szabadban, akkor ennek hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. Megemelkedik a szerotoninszintünk is, ami pozitívan hat a hangulatunkra.

Ez a vitamin a jobb éjszakai alvást is biztosítani tudja, mégpedig a cirkadián ritmus fenntartásával.

Ahhoz, hogy több D-vitaminhoz jusson hozzá a szervezetünk, szükség van például a halak rendszeres fogyasztására. A lazac, a makréla, a hering, a szardínia nagyon jó források. Más típusú élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, például a tojássárgája, a tej, a gombák.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed