A migrén egy nagyon kellemetlen betegség, hiszen bármikor ránk törhet. A migrén nem pusztán csak egy fejfájás, hiszen nagyon sok más tünettel járhat együtt. Megjelenhet a hang- és fényérzékenység, az émelygés, a hányás, de látászavarok is kialakulhatnak. Amikor a látást befolyásoló tényezők is fennállnak, akkor beszélünk úgynevezett aurás migrénről. A legújabb kutatások szerint a migrén előfordulása és gyakorisága is csökkenthető, amennyiben az étrendünk kevesebb növényi olajat tartalmaz.
A tanulmány nemcsak arra tér ki, hogy a növényi olajokat kell az étrendünkben csökkenteni ahhoz, hogy ne alakuljon ki esetünkben migrén, hanem a halakban fellelhető olajok fontos szerepét is ecseteli. A tanulmány azt jegyzi le, hogy a halakban található olajok segíthetnek a migrénes betegeknek csökkenteni a fejfájáshoz kapcsolódó fájdalom intenzitását.
A növényi olajokban található linolsav fokozhatja a migrén kialakulását. Ez a vegyület gyulladást vált ki a fájdalmat feldolgozó szövetekben. Ezzel szemben a halakban található omega-3 zsírsavak enyhíthetik a fájdalomútvonalban kialakult gyulladást.
A migrén egy olyan neurológiai betegség, amely csökkent életminőséget is eredményezhet. A migrén elleni gyógyszerek általában csak részleges enyhülést nyújtanak, illetve sok lehet a mellékhatásuk, nem mellesleg ezek a gyógyszerek hozzászokást is eredményezhetnek.
Egy kutatás szerint amennyiben a migrénes betegek változtatnak az életmódjukon, úgy jelentősen csökkenthetők azok a tünetek, amelyek a migrénhez kapcsolódnak. A kutatók szerint amennyiben megnöveljük a napi étrendben az omega-3 zsírsavak arányát, és csökkentjük a telítettzsír-bevitelt, úgy jelentősen enyhíthetők a migrénhez kapcsolódó szimptómák. Omega-3 zsírsavat a halak tartalmaznak nagyobb mennyiségben. A cikk további részében arról olvashat, hogy miért is együnk sok halat, miért is olyan egészségesek ezek a táplálékok.
A halak gazdag forrásai a sovány fehérjéknek, illetve omega-3 zsírsavakban is bővelkednek. Ezek a zsírsavak segíthetnek a vérrögképződés megelőzésében, a szívritmus stabilizálásában és a vérnyomás szabályozásában. A kutatások azt mutatják, hogy azon személyek körében alacsonyabb a szívbetegségek és a szívroham kockázata, akik hetente legalább 3-4 alkalommal fogyasztanak halat.
Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak halat, kevésbé hajlamosabbak a depresszióra, ellentétben azokkal, akiknek nem szerepel ez az étel az étrendjükben, legalábbis egy tanulmány szerint. Amennyiben halat is tartalmaz az étrendünk a többi egészséges táplálék mellett, akkor elmondható, hogy az étrendünk kiegyensúlyozott. Márpedig a kiegyensúlyozott étrend jelentősen csökkenti a depresszió kockázatait. A halak azért is csökkenthetik a depresszió kockázatait, mivel a bennük található omega-3 zsírsavak megnövelik a dopamin- és a szerotoninszintet, amelyek voltaképpen a jó hangulatért felelős hormonok.
A lazac, a makréla és a hering gazdag forrásai a dokozahexaénsavnak (DHA), amely bizonyítottan védelmet nyújt az Alzheimer-kór okozta memóriavesztés ellen még abban az esetben is, ha vannak olyan elváltozások, amelyek az előrehaladott betegségre utalnak. A DHA-val kapcsolatban az is igazolódott, hogy védelmet nyújt az agysejtek kommunikációs károsodása ellen, így segíthet megelőzni vagy késleltetni ennek a betegségnek a kialakulását.
A halak sok D-vitamint tartalmaznak. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely segít a kalcium és a foszfor felszívódásában, illetve mindegyik tápanyag elengedhetetlen a csontképződéshez. A D-vitamin ezen kívül segíthet a fertőzések és a gyulladás szabályozásában, miközben csökkenti a rákos sejtek növekedését.
A szem egészségét is javíthatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk halat, ugyanis a halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely tápanyag a retina és voltaképpen a szem egészségének fenntartásában is részt vesz.

