A találkozó elefántok sokszínűen üdvözlik egymást

Egy nemzetközi kutatócsoport afrikai elefántok társas viselkedését vizsgálta, megfigyeléseket végzett egy zimbabwei rezervátumban az állatok hangkommunikációjáról. Ennek során összesen 89 találkozást láthattak, amikor az állatok üdvözölték egymást, ezek során különféle viselkedésmódokat mutattak: 268 hangadást és 1014 különféle cselekvést jegyezhettek fel, illetve vehettek videóra (ezekből alant néhány példát is láthatunk).

Ahogy mi emberek is komplex módon köszöntjük egymást találkozáskor (köszönés, kézfogás, puszi, stb.), úgy az elefántok is. Ezt jórészt már tudtuk, azt azonban nem, hogy vajon ezen üdvözlő rituálék egyes mozzanatai mennyire szándékosak.

Fülükkel legyeznek vagy épp széttárják azokat, trombitálnak, felemelik a farkukat vagy csóválják, és ezeket a formákat kombinálják. A legtöbbször a trombitálással és füllegyezéssel köszöntötték egymást az elefántok, erre leginkább a nőstények közt került sor.

Azonban olyan, önkéntelennek tűnő eseményeket is megfigyeltek a kutatók az esetek 71 százalékában, mint a vizelés, székletürítés, vagy az állatok egyedi, a fej oldalán lévő mirigyének váladék-kibocsátása. Ezek az anyagok mind-mind szagosak, ez pedig azt jelzi, az elefántok üdvözlési rituáléjában igen fontos szerep jut a szagoknak is.

Azt is megfigyelhették, hogy az üdvözlések attól is függtek, hogy mennyire látták egymást az állatok, ránézett-e az egyik a másikra. Ha látta a társa az elefántot, akkor nagyobb valószínűséggel mutattak valamiféle vizuális üdvözlési formát, pl. fül széttárása, ormánylengetés, ám ha nem nézett oda a társ, akkor olyan formát választottak, ami hanggal jár, így például a nyakukhoz csapkodták a fülüket, vagy épp megérintették a nem figyelő társat ormányukkal.

Mindezek azt jelentik, hogy az elefántok a körülményekhez igazítják és kombinálják az üdvözlési formákat, hasonlót eddig csimpánzoknál és más emberszabásúaknál figyeltek meg. Ezek az egyedi, célzott üdvözlési módozatok a kutatók szerint a társas kapcsolatok megerősítését is szolgálják.

The post A találkozó elefántok sokszínűen üdvözlik egymást first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed