Az izomrángásoknak és -görcsöknek sok oka lehet

Bizonyára sokan tapasztaltak meg már az életük során akaratlan izomrángásokat és olyan izomgörcsöket, amelyek nemcsak fájdalmat okoznak, de sok esetben alvási problémákat is, hiszen az izomgörcs gyakran jelentkezik éjszaka, pihenés hatására. A rángások és a görcsök megjelenhetnek a combban, a vádliban, a kézben, a karban, a hasban és a lábboltozatban is. Sok esetben nem derül fény az izomrángások és -görcsök okára, de azért egyes esetekben ki szokott derülni, hogy mi is állhat a háttérben. Most ezen okok közül mutatunk be néhányat.

Izomrángás a szemhéjban is kialakulhat. Sokféle oka lehet ennek a problémának: stressz, dohányzás, erős napfény, túl sok koffein, alváshiány. A szemrángás ártalmatlannak tekinthető, és néhány napon belül elmúlik. Azonban előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, és a szemrángás néhány nap vagy hét alatt sem szűnik meg. Ez a jelenség a szárazszem-szindróma vagy a glaukóma nevű betegség miatt is létrejöhet. A szemrángások agyi vagy idegrendszeri rendellenességek jelei is lehetnek, ilyen például a Tourette-szindróma vagy a szklerózis multiplex.

Az izmok javarészt azoktól az ásványi anyagoktól függenek, amelyeket beviszünk a szervezetünkbe, például ilyen a kálium és a magnézium. Ha csak kevés van ezekből a tápanyagokból a szervezetünkben, akkor a testünk izomrángások és -görcsök formájában próbál jelezni. Hasmenés és hányás után mindenképpen pótolnunk kell az elvesztett elektrolitokat.

A stressz nemcsak fejfájást, migrént és álmatlanságot generálhat, hanem feszültséget és fájdalmat is okozhat az izmokban. Nagyon pihentetőek lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a masszázs vagy a meditáció.

A túl sok koffein izomrángást és -görcsöt is kialakíthat a test számos pontján. Más stimulánsok – például az alkohol – is ilyen hatással vannak az emberi testre.

Ha fáradtak és kimerültek vagyunk, ha nem alszunk eleget, akkor is jelezhet nekünk a testünk, mégpedig izomrángások és -görcsök formájában. Az izmok meggyengülhetnek és fájhatnak is, amennyiben nem pihenünk eleget.

Ha edzés után vagy közben, illetve séta közben fájnak az izmaink, akkor valószínűleg nem melegítettünk be ezen tevékenységek előtt. Azonban az érelmeszedésnek is lehet az egyik tünete az izomgörcs, amely sétánál már akár néhány méter megtétele után is jelentkezhet.

Magas vérnyomás és szívbetegség esetén az orvosunk vízhajtó gyógyszert is írhat fel nekünk. Emiatt gyakrabban kell a mosdóba járnunk, kálium ürül ki a szervezetből, ami viszont izomgörcsöket is okozhat. Izomgörcsöt és -rángást okozhatnak még egyes antidepresszánsok, illetve néhány epilepsziára szedett gyógyszer is.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed