Bélgyógyító táplálékok

Amikor az emésztőrendszer nem működik megfelelően, a legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük azokat a táplálékokat, amelyek a panaszainkat okozzák. Akármilyen gyomor- és bélrendszeri betegséggel is küzdünk, legyen szó savas refluxról, IBS-ről, szivárgóbél-szindrómáról vagy éppen fekélyről, első körben mindig ki kell az étrendünkből zárni azokat az ételeket, amelyek fokozzák vagy előidézik a tüneteinket.

Ha gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdünk, akkor néhány táplálék és gyógynövény a segítségünkre lehet a tünetek megszüntetésében és enyhítésében.

A pitypanglevél például fokozza a zsíremésztést, hiszen serkenti az epetermelést és növeli az epe áramlását. A pitypanglevél elősegítheti a bélrendszerességet is, illetve javíthatja a vércukorszintet. Gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

Dr. Garnett Cheney kutató 1949-ben azt szerette volna megtudni, hogy a káposztalé gyógyítja-e a fekélyeket. Aztán embereket vont be a kutatásába, akiknek mindennap minimum 1 liter káposztalevet kellett elfogyasztaniuk. Ezeknek az embereknek a gyomorfekélytüneteik már 9 nap elteltével jelentősen csökkentek. A tanulmányában leírta, hogy a fekélybetegségben szenvedőknél a káposztalé midennapos fogyasztása teljes gyógyulást hozhat akár 40 nap alatt. A legtöbb fekélyes megbetegedést a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza. A káposztalé azonban jelentős gátló hatást fejt ki ezzel a baktériummal szemben. A káposztalének nagy szerepe van a máj méregtelenítésében is, illetve jelentős rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

A joghurt, a kefir és a savanyú káposzta erjesztett tápláléknak számítanak. Probiotikumokban bővelkednek és javítani tudják a bélmikrobiom egészségét. Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy egyes erjesztett táplálékok enyhítik az IBS tüneteit, és megakadályozzák a belek gyulladását is.

A csontleves gazdag forrása a kollagénnek, az ásványi anyagoknak, a glükózaminnak és a kondroitinnak. Ezek olyan vegyületek, amelyek nemcsak lúgosítják, hanem táplálják is a testet, illetve a bélrendszert is gyógyítani tudják. Amennyiben nem jó az emésztésünk, fogyasszunk csontlevest, hiszen a benne található tápanyagok hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez és annak optimális működéséhez. A kollagén azért is van pozitív hatással a bélrendszerre és annak egészségére, mivel segít újjáépíteni a bél sérült szöveteit.

A chiamag, a lenmag és a kendermag kiváló rostforrásnak számítanak, és gyógyító tápanyagot jelentenek a bélrendszer számára. A rost a bélmikrobiom kulcsfontosságú táplálékának számít. A lenmag csökkenti a bélgyulladást és javítja a glükóztoleranciát. A lenmag és a chiamag gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a gyulladást. A magokban lévő rostok pedig hozzájárulnak a vastagbél egészségének megőrzéséhez.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed