Három ok miatt drágul elképesztő ütemben a kávé

A koffeinfüggőt az ág is húzza: megdőlt a kávé világpiaci árrekordja, és további drágulás várható.

Mi történt? A nemzetközi árutőzsdéken a rekordot döntött a kávé ára, az egyik referenciának számító fajta tonnánkénti ára 4844 dolláros csúcsra ért – írja a Financial Times. És az alábbi okok miatt még tovább fog drágulni:

rossz dél-kelet-ázsiai termés

szállítási zavarok

a növekvő feldolgozási költségek

Részletek. A klímaváltozás miatt Vietnámban és Indonéziában, vagyis a világ legfontosabb robusta-termő országaiban nagyon rossz volt a termés már tavaly is, és az idei sem fogja pótolni a hiányt. Ahogy a készletek kezdenek elfogyni, tovább fog kúszni az alapanyagok ára.

Erre jön rá, hogy tavaly október óta a hajók kénytelenek hosszabb szállítási útvonalat választani. A Vörös-tengeren a szállítmányozás kockázatos lett a húszi lázadók támadásai miatt, így az kelet-afrikai és az ázsiai országokból származó kávéval meg kell kerülni Afrikát.

És ha nem lenne elég a bajból: egy új uniós szabályozás megtiltja az erdők kiirtásával szerzett területen termesztett kávé exportját, így az élelmiszeripari vállalatok kötelesek pontosan bemérni a vásárolt termék származási helyét, ami tovább növeli a költségeiket.

Konklúzió. Ezek hatására jövőre még drágább lesz egy jó kávé. És a rossz is.

The post Három ok miatt drágul elképesztő ütemben a kávé appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed