Helyreállítják Sátoraljaújhely ikonikus szórakozóhelyét

Az önkormányzat nemrégiben 140 millió forintos támogatást kapott az üveg-előtérrel kialakított épület felújítására: egy olyan szórakozóhelyet terveznek létrehozni benne, melyet kártyás beléptetőrendszer mellett, “meghatározott keretek és szabályok között vehet majd igénybe” az ifjúság – írta meg cikkében az Építészfórum.

A Sátoraljaújhelyi FMSZ (Földműves Szövetkezet) ÁFÉSZ (Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet-té) való átalakulásával kezdett el kereskedelmi és vendéglátóipari üzleteket nyitni a városban, melyek közül az egyik első az 1971-ben, a Tompa és a Dörzsik utca sarkán megnyitott „Barlang Borozó” volt. Az épület egy üveg-előtérrel rendelkező fejépületből, valamint egy pincerészből áll. Ez utóbbinak a pontos építési ideje nem ismert, de legalább 100 évvel ezelőtti, a hely megnyitása idején megjelent sajtóhírek középkoriként és Rákóczi-korabeliként emlegetik.

Sátoraljaújhely több éve tervezi az épület helyreállítását, melynek első lépéseként a város megszerezte a tulajdonjogát. Az épület felújítására az önkormányzat összesen 140 millió forint támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívásán, majd idén április 20-án meg is történt a munkaterület átadása.

Egy olyan szórakozóhelyet terveznek kialakítani itt, melyet meghatározott keretek és szabályok között vehet majd igénybe az ifjúság, fogalmazott Szamosvölgyi Péter polgármester az átadón. A megújult Borbarlang könnyűzenei programok, előadások, osztálytalálkozók, érettségi találkozók számára biztosít majd biztonságos, kulturált, őrzött helyszínt, mondta a Zemplén Televízió riportjában.

A felújítás során az épület szerkezete nem változik meg, de a mai kor igényeinek megfelelően átalakítják. Többek között kijavítják a beázás és az időjárás által okozott károkat, de új gépészeti elemeket is kap a beruházás során. Cserélik a padlóburkolatot, helyreállítják a falakat, a lapostetős épület teteje és a nyílászárók is újak lesznek. Mellette kialakítanak egy 8+1-es parkolót, és 150 négyzetméternyi területet letérköveznek.

A Borbarlang helyreállítása az előzetes tervek szerint az év végére készülhet el. Az épület megóvása érdekében a fiatalok kártyás beléptetéssel vehetik majd igénybe. A felújítások kivitelezésére vonatkozó közbeszerzést lezáró dokumentumot május 9-én tették közzé, amely szerint a nyertes ajánlattevő 98 millió forintért vállalta a munkák elvégzését.

Kapcsolódó
Megújult Herceghalom vendégcsalogató szállodája
A fejlesztés közel 600 millió forintból valósult meg.

The post Helyreállítják Sátoraljaújhely ikonikus szórakozóhelyét first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed