A közösségi médiában 1000-1200 forint körüli áron árulják a kivi kilóját, amiből akár karácsonyi ajándékként is készülhet nagyon finom lekvár, írja a Hello Vidék.
A lap cikke szerint mivel egyre többen termesztenek is kivit Magyarországon, így a lekvárja is egyre szélesebb körben lesz majd elterjedt.
A kivilekvárhoz a következőkre lesz szükségünk:
1 kg érett kivi
400-500 g cukor (ízlés szerint)
1 csomag dzsemfix (vagy pektin)
1 citrom leve
Az elkészítéshez előbb hámozzuk meg a kivit, és vágjuk kisebb darabokra. Ha szeretjük a lekvárban a gyümölcsdarabokat, hagyhatunk néhány nagyobb szeletet is. Ezután tegyük a kividarabokat egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön kezdjük főzni. Kevergessük folyamatosan, hogy a cukor feloldódjon.
Ha a gyümölcs kezd szétesni és levet ereszteni, keverjük hozzá a dzsemfixet. A dzsemfix használati utasítása alapján járjunk el, mivel különböző típusok eltérően viselkedhetnek, olvasható a receptben. Majd mehet hozzá a citromlé.
Forraljuk az elegyet körülbelül 5-10 percig. Ha biztosak akarunk lenni a megfelelő állagban, cseppentsünk egy kis adagot egy hideg tányérra: ha megdermed, akkor elkészült a lekvár. A kész lekvárt még forrón töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le szorosan, majd fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket néhány percre, hogy vákuum keletkezzen. A lekvárt száraz, hűvös helyen tároljuk, és felbontás után hűtőben tartsuk.
Az elkészült lekvár különleges kiegészítője lehet a reggeli pirítósnak, a süteményeknek vagy szuper karácsonyi ajándék is lehet.
The post Így készül az ízletes kivilekvár: a család kedvence lehet first appeared on 24.hu.