A Mindmegette az eredeti recept mellett, most azt is megírta cikkében, hogy mitől lesz leírhatatlanul puha és porhanyós a hókifli.
A „száz éves”, vagyis régi, hagyományos recept alapján attól, hogy zsírral bolondítjuk meg a lisztet, nem vajjal vagy margarinnal. Igazi, hófehér sertészsírral, amit nagyanyáink is használtak, ha el akarták kápráztatni a rokonságot.
Fontos a pihentetés is. A hókifli tésztája nem bírja a sürgetést: egy teljes éjjelre hűvös helyre kell tenni a kézzel gyúrt tésztát. Nem hűtőbe, nem a fagyra, hanem hűvös helyre, ha lehet a kamrába.
Elengedhetetlen a megfelelő sütési idő és a sütő hőmérséklete is. Ahogy a pihentetésnél, itt is fontos a gyengédség: a tészta sem a magas hőmérsékletet nem bírja, sem a túl hosszú ideig tartó sütést. Mindkettő kiszáríthatja a lágy tésztát.
Hogy bárki kipróbálhassa ezeket a csodatippeket, megmutatjuk a pontos receptet:
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér liszt
- 25 dkg hófehér sertészsír
- 1 kocka élesztő (2,5 dkg)
- 1 kisdoboz tejföl (1,5 dcl)
- pici só
- kevés porcukor + az a mennyiség, amibe majd a kisült hókifliket beleforgatjuk.
Elkészítés:
- A zsírt egy tálban habosodásig keverjük (lehet botmixerrel, de habverővel is dolgozni).
- Amikor habosodik, belemorzsoljuk az élesztőt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tejfölt, a kevés sót, valamint az ici-pici porcukrot is.
- Az egészet alaposan egybegyúrjuk. Ezután letakarjuk a tésztát és egy egész éjjelre a kamrába, hűvös helyre tesszük.
- Másnap a tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3-5 milliméter vastagra kinyújtjuk. Egy közepes borospohár segítségével (ha nincs más szaggatónk) köröket szaggatunk a tésztából, a körök közepébe tesszük az ízlés szerinti, közepesen lágy textúrájú tölteléket – bármit is választunk, ne legyen se csöpögős, se túl kemény.
- Előmelegített sütőben, közepes lángon körülbelül 30 percig sütjük, de nézzük közben is, mert a „közepes láng” vagy hőfok minden sütőben más és más lehet. Akkor jó, amikor a kiflik talpa már csússzani tud a tepsiben, de a teteje még nem pirult meg. Csalóka lehet az eredmény, mert szinte „sületlennek” kell tűnnie a tésztának, amikor igazából már tökéletes.
- Kicsit hagyjuk hűlni a sütiket, majd amikor már csak langyosak, forgassuk azokat egyenként porcukorba és laposan terítsük szét őket egy tálcán.
Megírtuk azt is, hogy ez a három testet és lelket melegítő fahéjas recept és így készül a bombabiztos mézeskalács cukormáz. De pillanatok alatt elkészül a mennyei ízű, puha mézeskalács is.
The post Így lesz tökéletesen porhanyós a karácsonyi hókifli first appeared on Sokszínű vidék.
