Itt vannak a köztévés EP-vita szabályai: egy jelölt 8 percet beszélhet az egész vita alatt

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője kirakta a Facebookra azt az e-mailt, amelyben az MTVA részletezi, mik lesznek a szabályai az európai parlamenti listavezetők vitájának.

A lényegi rész ez:

A vita élő adásban, nézők nélkül zajlik.
A vita moderált, vitavezetők: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs.
A vitán résztvevő személy telefont nem vihet be magával az élő adás helyszínére. A megszólalását segítendő jegyzet, papír, toll, tablet a felvétel helyszínére bevihető, azonban jelezzük, hogy online kapcsolatot az adás helyszínén nem tudunk biztosítani!
Tilos bármilyen transzparens vagy egyéb adást megzavaró eszköz bevitele a stúdióba.
Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban, minden egyes pulpitus mögött, magas üléssel rendelkező „bárszék”-et helyezünk el – tekintettel a vita időtartamára.
Amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad az élő adás helyszínén.

Ennél is fontosabb viszont, hogy a jelöltek nem sokat beszélhetnek majd.

Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában.

– írják. Hozzáteszik, hogy

A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra. A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy kollégáink az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől.

Az ülésrend ugyanaz lesz, mint a szavazólapon.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.  A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel h  elyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

Összesen három nagy téma lesz:

Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23 %-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

Magát a vitát pedig a Várkert Bazárban fogják tartani.

Az MTVA azután jelentette be, hogy vitát szervez az EP-listavezetőknek, hogy Magyar Péter ultimátumot adott: ha nem tartanak vitát, tüntetést szervez a tévészékház elé. Magyar másik követelése az volt, hogy a vitát élőben rendezzék meg, ezzel ez is teljesül.

The post Itt vannak a köztévés EP-vita szabályai: egy jelölt 8 percet beszélhet az egész vita alatt first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed