Izomgörcs csökkentése táplálékokkal

Az izomgörcs sok mindenkinek okozhat problémát. De mikor is alakul ki? Izomgörcs akkor jön létre, amikor az izom akaratlanul megfeszül és összehúzódik. Az izomgörcs leggyakrabban a lábakban jön létre, de a test más részein is előfordulhat.

Mi okozza? Az izomgörcs pontos oka ugyan nem ismert, de léteznek olyan kockázati tényezők, amelyek fokozzák az esélyét: bizonyos gyógyszerek, mértéktelen alkoholfogyasztás, terhesség, menstruáció, feszes és rugalmatlan izmok. A megerőltető testmozgás miatt kialakulhat a szervezetben ásványianyag- és elektrolit-egyensúlyhiány, de a kiszáradás és a rossz fizikai állapot is oka lehet az izomgörcsök létrejöttének.

Léteznek olyan táplálékok, ételek és italok, amelyek segíthetnek az izomgörcsök megelőzésében. Az egyik ilyen ital a tej, mivel sok kalciumot és más ásványi anyagokat is tartalmaz. A szervezet sokféleképpen használja fel a kalciumot. Segíti az izmok összehúzódását, majd pihenését. A tej D-vitaminban is bővelkedik, amely pedig segíti a kalcium felszívódását. A kutatások azt mutatják, hogy a tejben lévő D-vitamin szívódik fel legjobban a szervezetben.

Nem véletlen, hogyha betegek vagyunk, akkor húslevest, csontlevest ajánl az orvos. Tele van olyan tápanyagokkal, mint például kálium, kalcium, nátrium és magnézium, amely tápanyagok fontosak a megfelelő idegjelzés és izommozgások kialakításához.

A szervezet megfelelő működéséhez magnéziumra is nagy szükség van. A magnézium több mint 300 enzimatikus funkciót tölt be a szervezetben. Nagy szerepe van a fehérjék előállításában, az izmok mozgatásában, a vércukorszint szabályozásában. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk olyan táplálékokat, amelyek magnéziumot tartalmaznak, úgy elkerülhetjük az izomgörcsöket. A magnézium gazdag forrásai a magvak és a diófélék.

A banán is gazdag forrása a káliumnak, de ezen kívül más elektrolitokban is bővelkedik, amelyek segítenek csökkenteni az izomgörcsök kockázatait. Tartalmaz még magnéziumot, kalciumot, rostokat, illetve A-, C- és B6-vitamint.

A paradicsom is tele van olyan elektrolitokkal, mint kálium, kalcium és magnézium. Likopinban is bővelkedik, amely kitűnő antioxidáns, és segíthet a krónikus betegségek megelőzésében.

A görögdinnye is segíthet az izomgörcsök megelőzésében, hiszen magas táplálkozási profillal rendelkezik, többek között magnéziumban és káliumban is bővelkedik.

Ha nyáron unjuk a sima vizet, fogyasszunk kókuszvizet, ugyanis olyan elektrolitot tartalmaz, amely nagyon hatékony az izzadás során elvesztett elektrolitok pótlásában, és ezek az elektrolitok még az izomgörcsök ellen is nagyon hatékonyak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed