Kiderült, milyen egyéb hatása van a zsírégető csodagyógyszernek

Négy éven át tartó klinikai teszt során kiderült, hogy a Wegovy hogyan befolyásolja a fogyasztóinál a szív- és érrendszeri kockázatokat

A Wegovy üzenete egyszerű: heti egyetlen injekcióval meg lehet szabadulni a súlyfeleslegtől. A könnyen befogadható ígéret és a bizonyított hatásosság pedig Európa legértékesebb cégévé tette a „csodaszert” kifejlesztő Novo Nordisk gyógyszergyártót. A cég piaci tőkeértéke (3,09 billió dán korona) meghaladja a tavalyi dán GDP-t, és a dán gazdaság növekedésének kétharmada a Novo Nordisknek volt köszönhető az elmúlt két évben.

A Wegovy működése nagyon hasonló a diabéteszesek számára fejlesztett Ozempichez, átveri az agyat és a testet, elhitetve a használóval, hogy jóllakott, aki emiatt kevesebbet eszik. A két gyógyszer között a legfontosabb különbség, hogy a Wegovy hivatalosan is súlycsökkentő gyógyszer (itthon dózistól függően 35-40 ezer forint egy hónapra, csak receptre kapható, nincs rajta állami támogatás), míg az Ozempicet cukorbetegeknek írják fel. A Novo Nordisk és a Wegovy sikeréről és a vele kapcsolatos aggodalmakról részletesen ebben a cikkben írtunk.

Szupergyógyszer?

Tavaly lezárult a Wegovy eddigi leghosszabb, a Novo Nordisk által finanszírozott klinikai vizsgálata, amelynek a feldolgozott eredményei megmutatják, hogy milyen gyorsan segít a fogyásban, az általa elért eredmény mennyi ideig fenntartható és mennyire biztonságos hosszú távon szedni. A következtetéseket egy 17 600 fős, 41 országban futó, 4 éven át tartó kutatás alapján vonták le.

A vizsgálat szerint a Wegovy 20 százalékkal csökkentette a szívroham, a szélütés vagy a szívvel összefüggésbe hozható halálozás kockázatát. Az adatok elemzésénél fő kérdés az volt, hogy a szívkockázat csökkenése önmagában a súlycsökkenéssel függ össze, vagy a gyógyszer más védőhatása okozza. A legújabb elemzés adatai arra utalnak, hogy az utóbbiról van szó, ugyanis a Wegovy-t használó emberek közül a szívinfarktus és más problémák kockázatának csökkenése azoknál is megfigyelhető volt, akik nem fogytak.

Az eredmények felvetik, hogy akik nem túlsúlyosak vagy elhízottak, de szívrohamon vagy agyvérzésen estek át, számukra hasznos lehet a Wegovy vagy hasonló gyógyszerek szedése, hogy megelőzzék az újabb bajokat.

Az adatok elemzése és feldolgozás után az is kiderült, hogy a Wegovy-val valamivel több, mint 10 százalékos testsúlycsökkenést mutattak ki átlagosan, míg a placebót kapó résztvevőknél ugyanez 1,5 százalék volt. A gyógyszert szedők 65 hétig, azaz egy év és három hónapig fogytak, ezt követően tartották a súlyukat (vagyis nem híztak vissza, amíg a gyógyszert szedték).

Egy korábbi klinikai vizsgálat nagyobb súlycsökkenést mutatott, akkor 68 hét alatt 15 százalék volt az átlagos fogyás, míg a placebót kapó betegek 2,4 százalékot mértek. A két kutatás egyébként más módszertan szerint zajlott, és a korábbinál kifejezetten a fogyást vizsgálták, míg a friss kutatás arra fókuszált, hogy a Wegovy megakadályozza-e a szívbetegségeket.

Visszahízott, aki abbahagyta?

Az eredményekből az derült ki, hogy négy évig marad fent az átlagosan 10 százalékos súlycsökkenés, és a gyógyszer szedésének abbahagyása után várható valamennyi visszahízás – a vizsgálat szerint a Wegovy letétele után az első 36 hétben a résztvevők 90 százaléka legalább a fogyás 80 százalékát sikerrel megtartotta.

A Wegovy két éves szedése során

a felhasználók 68 százaléka legalább 5 százalékot fogyott, ennyit fogyott a placebót szedők 21százaléka is;

a gyógyszert szedők 23 százaléka legalább 15 százalékot fogyott (ennyit a placebózók 1,7 százaléka adott le);

a gyógyszert szedők 5 százaléka pedig több mint 25 százalékot fogyott, hasonló eredményt a placebószedők 0,1 százaléka tudott csak felmutatni.

A kísérletből a mellékhatások miatt a gyógyszert szedők 17 százaléka, míg a placebót szedők 8 százaléka szállt ki. A panaszaik már korábban is ismertek voltak: hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés, melyek általában a vizsgálat első néhány hónapjában jelentkeztek, amikor a gyógyszeradagot növelték.

Az elhízás elleni gyógyszerek piaca rendkívül gyorsan nő, két éve még 2,4 milliárd dolláros volt világszerte, a Morgan Stanley akkori becslése még úgy szólt, hogy 2030-ra az 50 milliárdot is eléri az üzlet globálisan, de a frissebb elemzések szerint ez az összeg inkább 80-100 milliárd dollár lesz.

(A cikk megírásában a CNN és New York Times anyagai segítettek)

The post Kiderült, milyen egyéb hatása van a zsírégető csodagyógyszernek appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed