Letarolja a piacot az Apple Intelligence?

Az idei WWDC fókuszában az Apple Intelligence, vagyis az AI állt: rendszerszintű, bizonyos esetekben lokális feldolgozású és átfogó lett az Apple válasza az egyre népszerűbb mesterséges intelligenciára.

Az Apple Intelligence ismerős képességeket hoz el, hiszen láthattunk már képgenerálást, szövegírást és korrektúrát is, de egy átfogó rendszerszintű integráció számos lehetőséget nyit ki a technológia előtt, főleg, hogy a Siri is sokkal okosabbá válik.

Apple Intelligence

Tim Cook arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciát személyes intelligenciává szeretnék tenni, melynek fontos része az adatvédelem is.

A kontextus-alapú értesítések funkció segítségével képes felismerni a rendszer, hogy melyek azok az értesítések, melyek valóban fontosak számunkra. A rendszerszintű korrektúra gondoskodik a helyesírásunkról, de segít a szövegek átírásában, stílusmódosításában is.

Hívás átirat

A hívásokból átirat készíthető, melyről a másik fél értesül. A képgenerálás funkció képes fotókat előállítani a meglévő képeink alapján, így például úgy küldhetünk születésnapi üdvözletet, hogy ahhoz az adott személynek gyártunk egy fotót erre az alkalomra. Három stílus érhető el: vázlat, illusztráció vagy animáció.

Képgenerálás egy másik kép alapján

Lehetőség van az alkalmazások közötti feladatvégzésre, például megfogalmazhatunk egy olyan kérést, hogy keressen elő a rendszer olyan fájlokat, melyeket egy bizonyos ismerősünk küldött a meghatározott időtartamon belül.

Az Apple-féle AI nagy előnye, hogy személyes kontextus alapján képes működni. Felismeri, hogy éppen mit látunk a képernyőn, olyan kérdést is feltehetünk neki, hogyha egy megbeszélést későbbre teszünk, az késést okozhat-e egy későbbi találkozónk esetén, itt például figyelembe veszi az utazás becsült idejét és a várható közlekedési viszonyokat is.

Az adatvédelemről egyrészt az A17 Pro és az M1 szériás lapkával szerelt eszközök esetében a helyi feldolgozás gondoskodik bizonyos esetekben, másrészt pedig a Private Cloud Compute, ami Apple Silicon alapú szerverekből áll, melyekre csak a szükséges információkat küldik el az eszközök és az adatokat nem tárolják.

Kontextus alapú válasz

A Siri alkalmazásokon átívelően képes feladatokat végezni, tehát megkérhetjük, hogy az éppen olvasott Apple News hírt küldje be egy iMessage csoportbeszélgetésbe. Bizonyos újdonságok harmadik feles appokkal is elérhetőek lesznek.

A beszélgetés szövegesen is folytatható Sirivel. Rengeteg kérdést feltehetünk, olyasmit is, hogy hogyan kéne használni egy adott funkciót.

Írást segítő eszközök

Az írást segítő eszközök rendszerszinten elérhetőek lesznek, harmadik feles appokban is. Az AI képes átírni a már meglévő szövegünket más hangnemben, a hosszabb szövegeket pedig összefoglalhatjuk a segítségével.

Genmoji

Új fajta emodzsik, úgynevezett genmodzsik érkeztek, amiket az Apple AI-jal készíthetünk el. Olyan genmodzsik is alkothatóak, melyek hasonlítanak ismerőseinkre.

A genmodzsik létrehozásához csupán adnunk kell egy leírást, hogy milyet szeretnénk, majd a rendszer több opciót is felkínál.

Generatív törlés

Az emlékeinkből gyártható egy rövidfilmet, a fotók között szövegesen is kereshetünk (például: egy ismerősünk piros sapkában), a képekről eltávolíthatjuk a nem kívánatos objektumokat a Clean Up eszköz segítségével. Az Image Playgrounddal képeket generálhatunk leírás alapján, vagy akár meglévő képekből.

ChatGPT integráció

A Sirivel elérhetjük a ChatGPT-t is, teljesen ingyen, regisztráció nélkül, ráadásul a kéréseket nem mentik. Azoknak sem kell aggódni, akik előfizettek, ők hozzáköthetik a fiókjukat és használhatják az előfizetés nyújtotta előnyöket. Az integráció később érkezik iOS 18-ra, iPadOS 18-ra és macOS Sequoia rendszerre is.

Az Apple tervei közt szerepel, hogy a jövőben más AI modelleket is integráljanak rendszereikbe. Az Apple AI elsőként angol nyelven lesz elérhető ősszel, a jövőre pedig tovább bővülhet a támogatott nyelvek listája.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed