Megmentik az enyészettől az abonyi Sivó-kúriát

Ma még üresek a falai, de pár éven belül betegek sokasága gyógyulhat a kívül-belül megújuló abonyi Sivó-kúriában, írta a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál.

Az impozáns épületre egy éve került lakat, az azt megelőző években súlyfürdős, gyógymasszőri, fizikoterápiás és reumatológiai szakellátást végeztek a falai között, amiket a bezárás után elköltöztettek.

Az abonyi strand területén lévő, 1846-ban épült, műemléki védettségű épületet hamarosan munkások lepik el, akik feladata lesz a következő években visszaállítani az épület korábbi pompáját.

Új szakellátási eszközöket és ehhez tartozó új informatikát kap a kúria, amely a város reményei szerint így nem csupán régi fényét nyeri vissza, de korszerű módon szolgálja majd a helyiek egészségét. Mindennek megvalósítására 400 millió forint áll rendelkezésre.

Wikimedia Commons

A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelezővel múlt hét kedden kötötték meg a vállalkozói szerződést, másnap pedig a Sivó-kúria patinás oszlopai között az ünnepélyes projektnyitót is megtartották.

A történelem viharai nyomán mára 13 kúria maradt Abonyban, 2019 óta pedig a város számtalan döntéssel segítette kúriái megtartását, felújítását

– emelte ki Pető Zsolt, Abony polgármestere.

A polgármester szerint nem csak megszépül, de a közjót is szolgálja majd a Sivó-kúria.

A megújuló Sivó-kúria a közjót is szolgálja. Az épület korábban egészségmegőrző központtá vált, és ezt a funkcióját szeretnénk megtartani, erősíteni úgy, hogy az épület is megszépül

– részletezte Pető Zsolt, aki kitért arra is, miszerint a város számára további lehetőséget jelent a strand vize is. Ezt szeretnék gyógyvízzé minősíttetni és összekötni az egészségügyi ellátással.

Kapcsolódó
Megmentenék az enyészettől az ikonikus pesthidegkúti kastélyt
A műemléki felújítást követően korhűen berendezett, de 21. századi technológiával ellátott épület kialakítását tervezik, kulturális rendezvény funkciókkal.

The post Megmentik az enyészettől az abonyi Sivó-kúriát first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed