Pressman: Magyarország az Egyesült Államokat azonosította ellenfélként, ez a hozzáállás szövetségestől felfoghatatlan

„A magyar kormány ahelyett, hogy határozottan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról”,mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egy arizonai eseményen.

“Magyarország megközelítése nem a békére, hanem a kapitulációra tett javaslat.” Hallgassa meg David Pressman nagykövet @McCainInstitute #SedonaForum2024 rendezvényén elhangzott szavait: pic.twitter.com/CKimyHgnXw

— U.S. Embassy Budapest (@usembbudapest) May 18, 2024

Az USA budapesti nagykövetségének Twitterén közzétett felvételek szerint a Sedona Forum panelbeszélgetésen kifejtette, „a magyar kormány ahelyett, hogy kiszorítaná Magyarországról Oroszországot, éppen teret ad annak”. Erre példaként a Nemzetközi Beruházási Bankot említette, amelyből csak azt követően lépett ki hazánk, hogy az USA szankciókkal sújtotta a szervezetet.

A beszédében arra is kitért a nagykövet, hogy Magyarország Vlagyimir Putyin szólamait ismételgeti a békepártiságról, ahelyett, hogy határozottan kiállna az agresszióval és a háborúval szemben.

“Magyarország a barátunk. Azt akarjuk, hogy közel álljon hozzánk. Nem akarjuk, hogy Magyarország magára maradjon.” Hallgassa meg David Pressman nagykövet @McCainInstitute #SedonaForum2024 rendezvényén elhangzott szavait: pic.twitter.com/Uu5yt87PmH

— U.S. Embassy Budapest (@usembbudapest) May 18, 2024

„A hivatalos magyar álláspont azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink hagyjanak fel Ukrajna fegyverrel való ellátásával, felszerelésével és támogatásával. Azzal az elmélettel, hogy az Ukrajnának – annak az Ukrajnának, amely a szó szoros értelemben a létezéséért harcol a saját földjén – nyújtott támogatásunk leállítása megállítja Putyint. A történelem azt mutatja, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz”.

Pressman szerint

„ez nem békejavaslat, ez a kapitulációra tett javaslat”.

A másik videón a nagykövet arról beszélt, hogy Magyarország az Amerikai Egyesült Államokat azonosította ellenfeleként, és ez a hozzáállás egy szövetségestől elfogadhatatlan. „Magyarország a barátunk. Azt akarjuk, hogy közel álljon hozzánk. Nem akarjuk, hogy Magyarország magára maradjon” – fogalmazott többek között Pressman.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed