Ukrajna engedélyt kért az USA-tól, hogy oroszországi célpontokat lőhessen amerikai fegyverekkel

A kérés azért fogalmazódott meg az ukránokban, mert Oroszország 18 hónapja a legnagyobb területet foglalta el Ukrajna Harkiv régiójában a napokban. Amerikai képviselők szerint felülvizsgálják Ukrajna múlt héten benyújtott kérelmét.

A Wall Street Journal szerint Ukrajna két dolgot kért az USA-tól. Egyrészt segítséget ahhoz, hogy beazonosítsák azokat az oroszországi célpontokat, melyeket Kijev a saját fegyvereivel támadhat. Másrészt azt, hogy szüntessék meg a korlátozást, mely tiltja az amerikai fegyverek használatát Oroszország területén belüli katonai célpontok ellen.

Ha az Egyesült Államok beleegyezne ebbe, az jelentős politikai fordulatot jelentene, eddig ugyanis Ukrajna támogatása mellett igyekeztek minimalizálni a katonai eszkaláció kockázatát Washington és Moszkva között.

A Fehér Ház szóvivője szerint azonban az Egyesült Államok jelenlegi politikája nem támogatja sem az ilyen jellegű segítségnyújtást, sem az amerikai fegyverek használatát oroszországi területeken. Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt heti kijevi látogatása során is elhárította azokat az újságírói kérdéseket, amelyek az amerikai fegyverek ilyen használatára vonatkozott. Mind mondta,

„nem bátorítunk vagy engedélyezünk csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának kell meghoznia a döntést arról, hogyan folytatja a háborút”.

Az USA nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat is küldött Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy azokat nem használhatják oroszországi célpontok ellen.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed