A zöld tea nemcsak azért lehet számunkra kedves, mert annyira jó az íze, hanem amiatt is, mert nagyon sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaz. Ahogy idősödünk, úgy egyre több szabad gyök termelődik a szervezetünkben, ami pedig krónikus és egyéb betegségeket okozhat. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk zöld teát, akkor ezzel antioxidánsokat vihetünk be a szervezetünkbe, ami pedig jelentősen lecsökkentheti mind a szabad gyökök számát, mind pedig az oxidatív stressz mértékét. Mutatjuk is, miért fogyasszunk rendszeresen zöld teát, azaz milyen pozitív hatásai ismeretesek!
A zöld tea rendszeres fogyasztása azért is lehet nagyon hasznos, mivel segítséget nyújthat a fogyásban. Nemcsak a testsúlyt, hanem a BMI-indexet és még a derék körtérfogatát is csökkenti. Ez utóbbi azért fontos, mivel minél nagyobb a hasunk, annál nagyobb az esélye a metabolikus szindróma kialakulásának. A zöld tea katekin nevű polifenolokban bővelkedik, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Emellett a zöld tea koffeint is tartalmaz, ezek az összetevők pedig együttesen jelentősen képesek az anyagcsere felpörgetésére.
A zöld tea koffeintartalma is energiát szolgáltat a szervezet számára, emellett tartalmaz még egy aminosavat, mégpedig L-teanint, amely fokozza az agy egészségét, csökkenti a szorongást, és nagyon eredményes még a stresszoldásban is.
A zöld tea megakadályozhatja a rákos betegségek kialakulását. Az egyes vizsgálatok szerint elsősorban a vastagbélrákkal, az emlőrákkal, a prosztatarákkal és a májrákkal szemben élvezhetünk néminemű védelmet. Vegyületei elpusztítják a rákos sejteket, és csökkentik a tumor kialakulásának esélyét.
A zöld tea olyan egészségvédő vegyületeket tartalmaz, amelyek nemcsak a fogyást segítik elő, hanem számos betegség kockázatait is csökkenteni tudják, ilyen például a cukorbetegség, a rákos megbetegedések és a szívbetegség.
A zöld tea rendszeres fogyasztásával a hasi zsír is jelentősen lecsökkenhet, ezzel pedig szintén a metabolikus szindróma kockázatai minimalizálódnak, azaz csökkenhet a magas vércukorszintünk, a magas vérnyomásunk és a magas koleszterinszintünk is.
Azt azonban vegyük figyelembe, hogy ha túl sok zöld teát fogyasztunk, akkor különféle mellékhatásokkal kel számolnunk, ilyen például a gyomorbántalom, a hasmenés, és még vashiány is kialakulhat.
A szabad gyökök által okozott oxidatív stressz káros lehet az agysejtekre. A zöld tea rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mivel segíthet megvédeni az agysejteket, azaz védelmet jelent az oxidatív stresszel szemben. A zöld tea katekin nevű flavonoidokban és polifenol antioxidánsokban bővelkedik. A zöld teában lévő antioxidánsok védő hatása különösen előnyös lehet az egészséges agyműködés és memória támogatásában.
A zöld tea EGCG nevű erős antioxidánsa támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, és segít fenntartani az egészséges szívet. A zöld tea biztosítja az egészséges koleszterinszintet és vérnyomásszintet is.
Egy tanulmány szerint a zöld teában lévő katekinek egy olyan enzimet stimulálnak, amely támogatja az egészséges csontnövekedést. Ezért is javasolt azoknak a hölgyeknek, akik hajlamosak a csontok mineralizációjának csökkenésére idősebb korban. A zöld tea segít az egészséges gyulladásos válasz támogatásában, illetve az ízületek általános egészségének előmozdításában.
A zöld tea katekineket tartalmaz, amely vegyületek támogatják a látást, illetve védik a szemet az oxidatív károsodás ellen. A katekinek a szemszövetekbe jutva tudnak ily módon segíteni.

