Végre! Számológép iPaden! – WWDC 2024

Megérkezett az Apple Intelligence, vagyis az AI, végre számológép alkalmazást kapott az iPad, sokkal okosabb lett a Siri és rengeteg hasznos újdonságot mutattak be.

Az idei WWDC az Apple TV+-ra való kitérést követően a visionOS-szel indult, az Apple elmondta: már több mint 2000 Vision Próra készült alkalmazás érhető el.

Megérkezett a VisionOS 2. Térbeli fotókat hozhatunk létre a 2D-ben rögzített képekből, melyet gépi tanulásos algoritmusok tesznek lehetővé.

Új kézi gesztusok érkeztek a rendszerbe, megújult a Mac virtuális kijelző funkció is, lehetőség lesz ultraszéles kijelzőt használni, ami az Apple szerint két egymás melletti 4K-s monitornak felel meg.

Az utazó mód eddig csak repülők esetén volt támogatott, az új rendszerrel vonatokkal is igénybe vehető. Már Canon géppel is készíthetünk térbeli videókat a Vision Próhoz egy speciális objektív segítségével.

Június 28-tól Kínában, Japánban és Szingapúrban, július 12-től Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is elérhető lesz a Vision Pro headset.

Az iOS 18 bejelentése után az audiós termékkel folytatódott az esemény. AirPods használata esetén a Sirivel való interakciót mostantól fejmozgásokkal is végezhetjük.

A személyre szabott térbeli audió játékok használatakor is elérhető lesz. A zajszűrési funkció segítségével az AirPods Pro képes lesz kiemelni a hangunkat nagyobb háttérzaj esetén is.

Az Apple TV+ InSight funkciójának segítségével megtudhatjuk, kik játszanak az adott filmben, sorozatban. A gépi tanulásos algoritmusok segítségével feljavíthatóak a tartalmak hangsávjai, hogy jobban érthetővé váljon a dialógus.

Megérkezett a 21:9-es projektorok támogatása, a korábbi iOS zárképernyőkből ismerős stílusú képernyővédők is bemutatkoztak, köztük animáltak is.

A bemutató a watchOS újdonságaival folytatódott. Testre szabhatóbb lett az összefoglaló oldal, az edzéseinkről kapunk egy szöveges visszajelzést, a Vitals alkalmazással pedig megtekinthetjük a fontosabb adatokat. Napi szinten állíthatóvá válnak a céljaink, a gyűrűk pedig megállíthatóak, ha valamilyen okból szüntet tartunk.

Az iPadOS 18 is megkapta az iOS bizonyos újdonságait, például a testre szabhatóbb főképernyőt és az újragondolt vezérlőközpontot. A Képernyőmegosztás funkcióval csatlakozhatunk valaki más iPad eszközéhez és vezérelhetjük is azt.

Megérkezett a várva-várt Számológép alkalmazás, ami nem csak az iOS verzió átdolgozott verziója: az Apple Pencil segítségével használhatjuk a Math Notes funkciót. Tollal írhatunk be matematikai kifejezéseket, a számológép pedig kiszámolja és kézírással megjeleníti az eredményt.

Változókat is használhatunk, melyeket automatikusan felismer és figyelembe vesz a számítások elvégzésekor, de grafikonok is készíthetőek.

A Smart Script funkció a csúnya kézírást szebbé teszi a gépi tanulásos algoritmusuk segítségével, mely megtanulja a kézírásunkat, ráadásul lehetőség van helyesírás-ellenőrzésre és javításra is a kézzel írt jegyzetekben is.

A macOS 15 neve Sequoia lett. Megérkezett az iPhone tükrözés funkció, mely akkor lehet hasznos, ha a telefonunk nincs kéznél, de szükségünk lenne rá.

Az iPhone értesítéseink a Mac-en is megjelennek és interakcióba is léphetünk velük. Az iPhone hangját is hallhatjuk, a telefon kijelzője pedig lezárva marad. Ha egy Macen lévő fájlt a tükrözött iPhone kijelzőre húzunk, átmásolhatjuk a készülékre.

Debütált a Jelszavak alkalmazás, mely már Windows rendszeren is működik az iCloud for Windows segítségével. Az Alkalmazásjelszavak, a Wi-Fi jelszavak, a jelszómegosztás és a Passkey támogatása is az új app részét képezi.

A Safari képes kiemelni a fontos információkat a weboldalakon a mesterséges intelligencia segítségével, az olvasó módot is átdolgozták, megérkezett az összefoglaló és megtekinthetőek a fejezetek is.

Megérkezett a Game Porting Toolkit 2, egyszerűbbé válik a Mac játékokat iOS-re és iPadOS-re portolni.

Az Apple Intelligence a rendszerek részeként személyre szabott megoldásokat kínál. A beépített alkalmazásokon túl akár harmadik feles appokban is használható funkciók érkeztek.

Személyes kontextusba helyzett információk, alkalmazásokon átívelő feladatvégzés, képgenerálás, írás-segítés és kontextus alapú értesítések – néhány az új AI funkciók közül.

Az Apple Intelligence ügyel az adatvédelemre: a feldolgozás bizonyos esetekben az eszközökön történik, nem pedig a felhőben. Az ehhez szükséges teljesítményre az A17 Pro és M-szériás lapkák képesek.

Mivel néhány feladat elvégzéséhez még mindig szükség van a felhőre, bemutatták a Private Cloud Compute megoldást, ami speciális Apple Silicon alapú szervereken működik. Ha egy felhő-kérést küld az eszköz, azt korlátozott mennyiségű adattal teszi és biztonságos módon.

Beszéd helyett írásban is kommunikálhatunk Sirivel, ráadásul alkalmazásokon átívelően kérhetünk tőle dolgokat, például, hogy helyezzen el egy fotót egy jegyzetben.

A Siri sokkal okosabb lett: ha szükség van a jogosítványunk számára, képes megkeresni a fotóink között az arról készült képet, és beírni azt a megfelelő mezőbe.

Az Apple Intelligence képességeiről hamarosan egy bővebb cikkben is beszámolunk.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed