Veseproblémákon is segít – zellerlé

A zeller és zellerlé többek között annak is köszönhetik egészségre gyakorolt hatásaikat, hogy tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például lutein, A-vitamin, folát, C-vitamin, szelén, nátrium, kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium, K-vitamin. Ezeken kívül tartalmaz még flavonoidokat, klorogénsavat, glikozidokat, fahéjsavat, fenolos savakat, luteolint és apigenint is.

Testünk jelentős százaléka vízből áll, már csak emiatt is oda kell figyelnünk a napi vízbevitelre, azaz a hidratációra. Ha unjuk a vizet, akkor a zellerlevet is kipróbálhatjuk, hiszen nagyszerűen hidratálja a testet. A zeller nemcsak hidratál, de tápanyagokkal, elektrolitokkal is feltölti a szervezetet.

A nem megfelelő életmód és táplálkozás cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Amennyiben nem kezelik, a cukorbetegség idegkárosodást, szemkárosodást, vesekárosodást, szív- és érrendszeri betegségeket és akár még Alzheimer-kórt is okozhat. A cukorbetegséget kezelni szükséges. Emellett kipróbálhatunk – a kezelőorvos jóváhagyásával – alternatív és természetes módszereket is. Ilyen természetes kezelési mód lehet a zellerlé, amely antioxidánsokkal van tele, így védve a hasnyálmirigyet az oxidatív stressztől. Amennyiben a hasnyálmirigy megsérül, úgy csökken az inzulintermelés, ami viszont a vércukorszintre is negatív hatással lesz.

Az oxidatív stressz bárkit érinthet, éppen ezért törekedni szükséges a rendszeres antioxidáns-bevitelre. A zellerlé gazdag forrása az antioxidánsoknak, például tartalmaz koffeinsavat. A koffeinsav erős antioxidáns polifenol, amely megakadályozza a máj és a bőr idő előtti öregedését. A zellerlé ferulinsavat is tartalmaz, amely szintén rendelkezik antioxidáns hatással. A ferulinsav védi a bőr általános integritását, mégpedig oly módon, hogy csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését. Apigeninben is bővelkedik a zellerlé, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A luteolin pedig egy polifenolos flavon, amely rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír.

Az ízületi gyulladás fájdalommal és merevséggel jár együtt. A zeller azonban flavonoidokban bővelkedik, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A kvercetin is ilyen flavonoid, amely csökkenti a fájdalmat, mégpedig oly módon, hogy ellensúlyozza a testzsír gyulladáskeltő hatásait.

A magas vérnyomás nagyon sok negatív hatása ismeretes. Károsítja az ereket, a szívet, a vesét, a szemet és az agyat. Növelheti a vakság, a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatait. A magas vérnyomás kialakulásában nagy szerepe lehet a túlzott só-, zsír- és koleszterintartalmú ételek fogyasztásának. Az ilyen táplálékok nemcsak magas vérnyomást okoznak, hanem veseproblémákat, hormonális rendellenességeket és cukorbetegséget is. A zeller és a zellerlé nagyon hatékony lehet a magas vérnyomás természetes csökkentésében. Ftalidokat tartalmaz, amelyek ellazítják az erek falát, ezzel is elősegítve az egészséges véráramlást. Káliumban is bővelkedik, amely ellensúlyozza a magas nátriumszintet, ezzel is fenntartva a normál vérnyomást.

A zellerlé olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak a tárháza, amelyek remek agyerősítő hatásokkal is rendelkeznek. Ezt a hatás más vegyületeinek is köszönhetjük, például a luteolinnak. A luteolin nagyon hatékonyan küzd a sejtekben zajló öregedéssel szemben, illetve nagyon sikeres a szívbetegségek és a rákos betegségek kockázatainak csökkentésében is. Flavonoidokat is tartalmaz a zellerlé, amelyek a gyulladás csökkentésével védik az agysejteket az öregedéstől.

A zeller és a zellerlé segítenek eltávolítani a káros toxinokat a szervezetünkből, illetve magas a lutein- és A-vitamin-tartalmuk, amely tápanyagok jót tesznek a szem egészségének. Mindkét tápanyag antioxidánsként működik, amely enyhíti a gyulladást, és megakadályozza az oxidatív stressz kialakulását.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed