Vízhiány alakulhat ki 23 agglomerációs településen, vízkorlátozást is elrendelhetnek

Lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki több Pest vármegyei településen is, figyelmeztet írja közleményében a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.

Mint írták, az előrejelzések szerint szolgáltatási területükön számottevő csapadék érkezésére továbbra sem kell számítani. Az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján pedig a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható:

Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, valamint
Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

Jelenleg a DMRV Zrt. minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik. A társaság minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében, tették hozzá.

Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki

– tették hozzá.

A fentiekre tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson –, az alábbiakra hívták fel a figyelmet:

törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás);
csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát;
mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést – utak, járdák locsolását.

Kijelentették: „az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni.”

Kapcsolódó

The post Vízhiány alakulhat ki 23 agglomerációs településen, vízkorlátozást is elrendelhetnek first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed