A magas vérnyomás és a fejfájás – van közük egymáshoz?

A magas vérnyomás nagyon sokáig nem okoz sem panaszokat, sem pedig tüneteket. Nemhiába nevezik azonban néma gyilkosnak. Ha sokat fáj a fejünk vagy szédülünk, akkor lehet, hogy csak legyintünk egyet és nem is gondolunk arra, hogy vérnyomásproblémáink vannak. Pedig mind a fejfájás, mind a szédülés hátterében megbújhat a magas vérnyomás is.

Többféle szédülés is létezik. Az egyik során úgy érezzük, mintha az egész szoba forogna velünk. Ennek hátterében sokféle betegség és egészségi probléma állhat. Ilyenek például a fülfertőzések, illetve a fejet ért sérülések, viszont a magas vérnyomás nem okoz ilyen jellegű szédülést.

A másik típusú szédülés az, amikor alig bírunk megállni, amikor úgy érezzük, hogy azon nyomban elájulunk. Voltaképpen ezt a fajta szédülést sem a magas vérnyomás okozza, hanem a vérnyomás változása. Amikor magas a vérnyomásunk, vagy éppen a normál tartományban van, majd hirtelen alacsony lesz, az okozhat ilyen típusú szédülést. Ez a fajta szédülés gyakran akkor következik be, ha feküdtünk hosszabb ideig az ágyban, majd hirtelen felülünk, felállunk, vagy a kertben tevékenykedünk, guggolunk, térdelünk, majd ebből a pozitúrából hirtelen felállunk. Ilyenkor az történik, hogy a testünk alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, testhelyzethez, ilyenkor több vér kerül az agyba és ez ideiglenesen okozhat szédülést. De ennek a típusú szédülésnek nincs köze a magas vérnyomáshoz és alapvetően más betegségekhez sem.

A szédülést tehát többnyire nem a magas, hanem éppen ellenkezőleg, az alacsony vérnyomás okozza. Az alacsony vérnyomás gyakran alakul ki idősebb embereknél, illetve egyes gyógyszereknek is lehet ilyen jellegű mellékhatása. Erről mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal vagy háziorvossal, aki találni fog valamilyen megoldást a problémára.

Mit tehetünk az alacsony vérnyomás ellen? Gyakran a dehidratáltság okozza, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő vizet fogyasszunk.

Nagyon lényeges, hogy ne maradjunk túl sokáig egy pozícióban, ha ez mégis megtörténik, csak nagyon lassan és óvatosan üljünk és álljunk fel.

Ellenőriztessük a gyógyszereinket a háziorvossal, mert lehet, hogy a piruláink okozzák az alacsony vérnyomást.

A fejfájásnak rengeteg oka lehet: stressz, izomfeszültség, fogászati problémák, fertőzések, szemproblémák, hormonális hatások, gyógyszerek, idegrendszeri rendellenességek, fej-, nyak-, gerincsérülés, magas vérnyomás, kiszáradás, ízületi gyulladás.

Egyes étrendek és ételek is okai lehetnek a fejfájásnak. A vércukorszint-ingadozás például a fej artériáinak görcséhez vezethet. A koffein hirtelen megvonása is oka lehet a fejfájás kialakulásának, mint ahogyan az élelmiszer-adalékanyagok is. Az egyes élelmiszerekben előforduló anyagok, például az aminok is okai lehetnek annak, ha fejfájás alakul ki nálunk.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed