Az almafa metszése az egyik legfontosabb kertészeti feladat a gyümölcsfával kapcsolatban, amely meghatározza a fa egészségét, termőképességét és esztétikai megjelenését. Ha helyesen végezzük, a metszés segít megelőzni a betegségeket, javítja a gyümölcsminőséget, és biztosítja a fa hosszú élettartamát.
Mikor metsszük az almafát?
Az almafák metszésének ideje több tényezőtől függ, de általában két fő időszakot különböztetünk meg:
Téli metszés (alakító és fenntartó metszés):
A vegetációs időszakon kívül, késő ősz végétől kora tavaszig (november–március) végezhető, amikor a fa nyugalmi állapotban van.
Ideális időpont a fagymentes napok valamelyike februárban vagy március elején, mivel a metszett részek gyorsabban gyógyulnak, ha nem éri őket erős fagy.
Nyári metszés (zöldmetszés):
A nyár folyamán, június–augusztus között végezhető, amikor a fa aktívan növekszik.
Ezt a metszést a hajtások ritkítására, a lombozat szellősebbé tételére és a gyümölcs érésének segítésére használjuk.
Teendők
Alakító metszés (fiatal fák esetében)
Cél az első néhány évben a fa koronájának megfelelő formázása, hogy később optimális legyen a termés és a lombozat aránya.
Módszer:
Hagyjunk 3-5 vázágat, amelyeket egyenletesen oszlatunk el a törzs körül.
A vázágakat 45–60 fokos szögben állítsuk be a törzshöz képest, mert ezek a legerősebbek és a legtermőképesebbek.
Távolítsuk el azokat a hajtásokat, amelyek túlságosan felfelé vagy befelé nőnek.
Fenntartó metszés (érett fák esetében)
Cél a fa egészségének megőrzése, a koronán belüli légáramlás javítása és a gyümölcsminőség növelése.
Módszer:
Vágjuk le az elhalt, beteg, sérült vagy egymást keresztező ágakat.
Ritkítsuk ki a koronát, hogy a napfény könnyen elérje a belső részeket is.
Távolítsuk el az egyéves, erősen felfelé törő vízhajtásokat.
Ifjító metszés (idős fák esetében)
Cél az idősebb almafák megfiatalítása és termőképességük helyreállítása.
Módszer:
Erőteljes visszametszést alkalmazzunk, hogy új hajtások képződésére serkentsük a fát.
Az elöregedett vázágakat részlegesen vagy teljesen távolítsuk el, de figyeljünk arra, hogy a fa ne veszítsen túl sok lombozatot egyszerre.
Hogyan metsszük az almafát?
A metszés szakszerű elvégzéséhez fontosak a megfelelő eszközök és néhány alapvető szabály betartása.
Használjunk éles metszőollót, ágvágó ollót vagy fűrészt a vastagabb ágakhoz. Fertőtlenítő oldattal tisztítsuk az eszközöket, hogy elkerüljük a betegségek terjedését.
Mindig az ágelágazás felett 1-2 cm-rel, enyhén ferdén vágjunk, hogy az esővíz lefolyhasson a sebfelületről.
Az erős oldalhajtásokat ne metsszük túl rövidre, mert ez gyengítheti a fa növekedését.
Az ifjító metszés során figyeljünk a kiegyensúlyozott koronára, hogy a fa súlyelosztása megfelelő legyen.
A metszési sebeket 2 cm-nél nagyobb átmérő esetén zárjuk le sebkezelő pasztával vagy gyantával, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.
Ezért fontos az almafa metszése?
Az almafák metszése nemcsak az esztétikai megjelenést szolgálja, hanem hozzájárul a fa egészséges fejlődéséhez és a gyümölcstermés minőségének javításához is. Egy szakszerűen metszett fa:
ellenállóbb a betegségekkel és kártevőkkel szemben,
nagyobb, zamatosabb és egyenletesebb méretű gyümölcsöt hoz,
hosszabb élettartammal és stabil terméshozammal örvendezteti meg a kert tulajdonosát.
The post Almafa metszési kisokos a bőséges termésért first appeared on Sokszínű vidék.

